5 tips om je nieuwe job vanop afstand een vliegende start te geven

04/01/2021

We kunnen er niet onderuit. Het spook van de coronacrisis waart nog altijd rond. Er is weliswaar beterschap in zicht. Toch is de kans groot dat je je nieuwe job mogelijk vanop afstand (lees: op jouw thuiswerkplek) zal moeten opstarten. Deze 5 tips helpen je alvast op weg.

1. Zorg voor een efficiënte video set-up

Een slidevoorstelling, een how-to, een babbel om even af te stemmen, een onboarding introductie, ... Wanneer je op afstand werkt, staat of valt alles met een degelijke video set-up. Zorg daarom voor een snelle wifiverbinding waardoor het beeld niet ergens halverwege bevriest. Met de juiste extensies kan je bovendien aan schermdelen doen. Perfect om iemand door bijvoorbeeld een netelig probleem te loodsen.

2. Coronaproof teambuilding

Vind initiatieven om de band met je nieuwe collega's aan te sterken. Probeer je de organisatiecultuur online eigen te maken. Stem regelmatig af met je nieuwbakken collega's en maak regelmatig tijd voor korte vraaggesprekken waar je hands on ervaring uitwisselt. Een online koffiepauze samen, een digitaal prikbord op Pinterest waar jullie nieuwtjes posten,... Probeer informele manieren te zoeken om contact te houden, ook wanneer jullie mekaar niet in levende lijve zien.

3. Personal touch

Fleur je thuiswerkplek op zodanig dat je collega's een leuke impressie krijgen. Geef je bureau thuis met andere woorden een persoonlijke touch door leuke decoratie, een plantje, een spitante quote aan de muur,... Dat maakt een werkoverleg veel leuker dan gewoon een kale muur of pakweg de strijkplank op de achtergrond.

4. Stel duidelijke doelen

Maak duidelijk via e-mail, Teams, ... waar het op staat, hoever je al staat met een bepaalde taak maar ook wat je concreet verwacht om verder te kunnen voor een opdracht of project milestone. Kortom, communiceer over waarmee je bezig bent. Zomaar even bij mekaar binnenlopen zit er immers niet in. Goede afspraken maken dan ook goede vrienden. Focus op resultaat. Zorg voor ruimte en vertrouwen: je ziet je collega's niet (vaak) en je baas ook niet. Dat betekent dat je mekaar moet vertrouwen ook wanneer je niet zichtbaar bent.

5. Maak afspraken rond bereikbaarheid

De ene collega kan je tot 's avonds laat bereiken. De andere collega heeft bijvoorbeeld zijn of haar handen vol met de kids op woensdagmiddag. Maak dan ook duidelijke afspraken met mekaar over wie, wanneer bereikbaar is. Indien je dat niet doet, ontstaan er mogelijk frustraties en dat is uiteraard niet de bedoeling van op afstand werken.

Pascal Dewulf

Deel met anderen