De andere 50% (1): checklist voor je eerste werkdag

Je sociale brein is niet onbelangrijk in je werkomgeving. In het boek ‘De andere 50%’ geven Eric Verbeiren en Frank Van Overwalle je tips om je kansen op de werkvloer te optimaliseren. Een praktische en wetenschappelijk onderbouwde gids die je stap voor stap lanceert in je nieuwe job. Vandaag loodsen we je graag doorheen je eerste werkdag.

Bouw je ochtendroutine op

Wanneer je je ochtendritme in je hersenen geprent hebt en dus opslaat in het deel van je hersenen waar je automatismen hebt opgeslagen (systeem 1), dan gun je je systeem 2 nog wat rust. Dat systeem denkt namelijk na over verschillende overwegingen, verschillende concepten en weegt alle opties af.

Geef extra aandacht aan je voorkomen

Het geeft je een mentale boost en zorgt voor een goede eerste indruk. Wanneer je in eenzelfde stijl blijft, zullen je collega’s je langer kunnen herinneren, toon je wie je bent en wat je aangenaam vindt.

Neem 100% tijdsmarge

Kom op tijd, want zelfs met een goed excuus laat je een verschrikkelijke indruk na als je te laat bent. Op tijd vertrekken, is essentieel. Heb je een rit van een halfuur voor de boeg, reken dan voor je eerste dag een uur.

Meld je 15 minuten vooraf aan

Dat is een goede balans om ruim op tijd te zijn. Als je veel vroeger dan 15 minuten te vroeg aankomt, dan zet je je contactpersoon onder druk. Toch te vroeg? Wacht dan nog even in de wagen of ga een koffie drinken.

Connecteer met de persoon aan het onthaal

De persoon aan het onthaal is de meest geconnecteerde persoon van de organisatie. Je kan dus maar beter op een goed blaadje staan. Bovendien tempert deze connectie de stress, geeft het een goede indruk en is het gewoon respectvol.

Blijf rechtstaan

Blijf even kijken naar iets wat aan de muur hangt bijvoorbeeld. Wanneer je rechtstaat, vermijd je dat je manager die je komt ophalen dominant boven je uittorent als hij of zij je begroet.

Begroet iedereen onderweg

Knik, lach of zeg goede morgen tegen de collega’s die je tegenkomt. Het is respectvol en je maakt een goede eerste indruk op hen.

Mieke Vercruijsse

Zin in nog meer tips over plezier en succes in je (nieuwe) job? Haal het boek in huis of hou regiotalent.be in de gaten. De komende weken geven we je met plezier nog meer checklists.