Je eerste job? Hier de gouden tips van Regiotalent

Spannend, je allereerste job. Waarschijnlijk zit je met een hoofd vol vragen en spelen je zenuwen wat op. Geen nood, Regiotalent stoomt je klaar voor je eerste werkweek: durf vragen te stellen, observeer, leer hoe de bedrijfsstructuur in elkaar zit, zet in op beleefdheid,… Op naar een vliegende start voor je carrière.

Wees punctueel

Was het bij je hogere studies de sport om vlak voor de deadline een paper in te leveren? Spurtte je net voor de docent of lector de aula binnen? Wel, in de bedrijfswereld gaat het er iets anders aan toe. Want die deadlines? Die zijn er dagelijks, wekelijks en maandelijks. Uitstellen tot de laatste minuut zal je in de problemen brengen. Plan, begin op tijd en … lever eens vroeger in. Ook voor de start van je werkdag en meetings kom je iets vroeger. Dat maakt een veel betere indruk dan steeds op het nippertje binnen spurten.

Etiquette

De levenslessen uit je kindertijd komen nu extra van pas. Wees beleefd, zeg goeiedag, antwoord met twee woorden,… klinkt dat bekend? Wel, pas het toe op de werkvloer en je zal zien dat ouderwetse etiquetteregels je kilometers vooruithelpen. Ook aan de telefoon: schrap de ‘yo, mateke’ uit je studententijd. Vanaf nu is het meneren en mevrouwen.

Observeer en leer

Gebruik de eerste weken van je job om te observeren: wie doet wat? Welke projecten zijn er lopende? Hoe zit de bedrijfscultuur in elkaar? Welke dresscode heerst er? Hoelang nemen collega’s middagpauze? Wie maakt promotie? Uit deze observaties haal je heel wat nuttige informatie om zelf je weg te zoeken in het bedrijf.

Durf te vragen

Begrijp je iets niet? Doe niet alsof je weet hoe je het moet aanpakken. Het is beter om toe te geven dat je iets niet onder de knie hebt dan fouten te maken. Laat je collega’s je helpen of zoek een mentor die dezelfde functie heeft uitgevoerd.

Geen geroddel

Vermijd om de eerste vrijdag mee op de lappen te gaan met die van ICT en meteen maandag over de tongen te rollen als de ‘nieuwe die op tafel stond te zingen in de bar’. Andersom geldt ook: roddel niet over collega’s en ga niet mee in geklets aan de koffiemachine.

Veel succes met de nieuwe job!

Eveline Janssens