7 troeven die je als vijftigplusser kan inzetten op de werkvloer

04/01/2016

Als vijftigplusser word je op de werkvloer vandaag doorgaans gezien als een oudere werknemer. Daar is niets mis mee. Integendeel, als fiftysome heb je heel wat extra troeven die je kan inzetten op de werkvloer.

1. Je bent de perfecte mentor

Als vijftigplusser zal je al snel voelen dat jonge medewerkers je vaak aanspreken om advies in te winnen. De vaardigheden en maturiteit die je hebt opgebouwd maken van jou dan ook de perfecte mentor.

2. Je bent flexibel

Het klinkt een beetje vooringenomen, maar als oudere werknemer heb je niet meer de typische dingen waar je als jonge werknemer mee zit: jonge kindjes, de zoektocht naar een huis,... Qua werkuren kan je dus best flexibeler zijn dan je jongere collega's die bijvoorbeeld iedere dag aan de schoolpoort moeten staan om hun kids op te halen.

3. Je bent minder vaak afwezig

Dat je als vijftigplusser vaker ziek bent, is een fabeltje. Sterker nog: je bent juist minder afwezig door praktische obstakels als ouderschapsverlof, het feit dat je geen opvang vindt voor je zieke kind en dies meer.

4. Je bent relax

Als vijftigplusser ben je weliswaar nog erg gedreven, maar heb je doorgaans niet meer dat onrustige van een starter. Je moet niet noodzakelijk jobhoppen of op zoek naar een betere verloning. Je voelt je lekker in je vel en het feit dat je het bedrijf waar je aan de slag bent door en door kent, is voor jou meer waard dan om het even wat. Die houding straalt gegarandeerd af op de collega's die jou omringen. Op die manier breng je rust en harmonie in de groep.

5. Je bent allround

Als vijftigplusser heb je al heel wat kilometers op de professionele teller. Dat betekent doorgaans ook dat je een erg brede professionele basis hebt. Dat zal je baas alvast erg op prijs stellen. Hij kan je immers snel inzetten binnen een brede waaier aan disciplines binnen het bedrijf.

6. Je prioriteiten in het leven verschillen

De meeste vijftigplussers doen het niet meer om het grote geld, maar vooral voor het grote geluk. Dat weten werkgevers. Eigenlijk staat die insteek dan ook wars op het feit dat vijftigplussers te duur zouden zijn.

7. Oud, maar niet out

Hoe jong of oud je bent op de werkvloer bepaal jezelf en dat straal je ook uit. Je kan er als vijftiger als het ware 'jonger' bijlopen dan je collega's van 30. Alles hangt af van jezelf: je schwung, je babbel, je voorkomen, je overtuigingskracht,...

Pascal Dewulf

Deel met anderen