Vijftigplussers aan de macht op de arbeidsmarkt

Vijftigplussers zijn niet meteen de grootste sterren van de sollicitatiemarkt. Te oud, te duur, te traag,… de vooroordelen zijn legio. Aan de vijftigplusser zelf om te bewijzen dat hij een echte aanwinst kan zijn voor de werkgever. Maar hoe doet hij dat precies?

Stap één: het cv en de motivatiebrief
Voor vijftigplussers is het dikwijls erg moeilijk om een nieuwe job te vinden. Hun cv en motivatiebrief botsen maar al te vaak tegen een onzichtbare leeftijdsmuur aan. Hoog tijd dus om die cruciale documenten te herbekijken en dat eerste gesprek in de wacht te slepen. Les één: welke voorsprong heeft een vijftigplusser op een jonkie van 23? Antwoord: een goedgevuld cv. Lijst al je werkervaringen en functies onder elkaar op, vergezeld van een korte uitleg over je belangrijkste verwezenlijkingen. In zijn geheel komt zo’n lijst best indrukwekkend over. Leg de nadruk niet te veel op je leeftijd in je motivatiebrief, maar focus simpelweg op je sterke kanten en troeven. Fris je cv ook op met een vlotte foto, zodat de recruteerder met eigen ogen ziet dat vijftigplussers heus nog geen bejaarden zijn. Vermeld onderaan je cv actieve hobby’s die geen directe link hebben met de Seniorenbond. Dus niet ‘kantklossen’, wel ‘bungeejumpen’. Of ‘hardlopen’, dat mag ook nog net.

Stap twee: het sollicitatiegesprek
Eenmaal je een sollicitatiegesprek hebt versierd, zal je je grondig moeten voorbereiden op een spervuur aan vooroordelen. Belangrijk is dat je elk vooroordeel ombuigt in jouw voordeel. ‘Te oud’ wordt dan ‘een schat aan ervaring’. ‘Te duur’ verandert in ‘ik vraag een marktconform salaris voor mijn functie, niet voor mijn leeftijd’. En ’te traag’ weerleg je met concrete voorbeelden uit vorige jobs, die aantonen dat je snel en efficiënt te werk gaat. Wees goed voorbereid en zoek voor het gesprek voldoende informatie op over het bedrijf. Jongere sollicitanten vergeten dat weleens, zodat jij op dat vlak een voorsprong hebt. Vermijd zinnen als ‘Ik weet dat ik al wat jaren op de teller heb, maar…’ Blijft de recruiter zelf voortdurend hameren op de 5 of 6 in jouw leeftijd? Wijs hem er dan fijntjes op dat de overheid royale premies uitdeelt aan werkgevers die (werkloze) vijftigplussers in dienst nemen.

Gerlinde De Bruyker