“Vijftigplussers zijn waardevol”

In zijn nieuwe boek ‘Als het werk stopt’ legt journalist Frank Van Laeken de moeilijkheden bloot die vijftigplussers ondervinden om werk te vinden.

Het boek is deels autobiografisch. Frank Van Laeken viel in 2012 plots zonder werk. Hij was toen 53 jaar. Een klap. “Maar ik had een uitgebreid cv: hoofdredacteur, woordvoerder, communicatiespecialist. Ik dacht dat ik ondanks de crisis vrij snel een nieuwe job zou vinden. Het heeft uiteindelijk 1 jaar en 9 maanden geduurd. Een choquerende ervaring. Het is vooral pijnlijk om zelden uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je krijgt het gevoel dat je niet meer bestaat. Dat is nog erger dan afgewezen worden. Hoewel je dat niet met 100% zekerheid kan zeggen, voel je wel aan dat je leeftijd dé barrière is.”

Van Laeken, momenteel werkzaam als freelance journalist, sprokkelde voor zijn boek gelijkaardige verhalen van lotgenoten. “Ik ben lang niet de enige vijftigplusser in dit geval. We zijn op deze manier een hele generatie aan het opofferen.” Hij stelt ook oplossingen voor. Het brugpensioen afschaffen bijvoorbeeld. “Maar in de eerste plaats is dit een kwestie van mentaliteit: ondernemers moeten vijftigplussers als waardevol beschouwen. Iemand van vijftig heeft niet dezelfde kwaliteiten als iemand van twintig, dat is juist. Maar het komt erop aan iedereen op zijn kwaliteiten uit te spelen.”

Als het werk stopt‘, een uitgave van Houtekiet, vanaf maandag 20 april in de handel.

Paul Cobbaert/foto Julien Vrebos