Drie manieren om een arbeidsovereenkomst in coronatijden te ondertekenen

Een arbeidsovereenkomst wordt meestal ondertekend in aanwezigheid van werkgever en werknemer. Maar hoe kan je dat in deze coronatijden doen? En zijn er ook alternatieven mogelijk?

Het is in deze tijden niet altijd even eenvoudig om een arbeidsovereenkomst in de gelijktijdige aanwezigheid van werkgever en werknemer te ondertekenen. Maar hoe kan je dan wel te werk gaan?

Toch samen ondertekenen

Op zich blijft het nog altijd mogelijk de arbeidsovereenkomst ‘samen’ te ondertekenen. Hierbij dien je er dan wel voor te zorgen dat de afstandsregels worden gerespecteerd. Zorg er tevens voor dat iedereen de arbeidsovereenkomst met een aparte pen ondertekent en tracht de papieren zo weinig mogelijk vast te pakken.

Documenten uitwisselen

Als er voldoende tijd is zou je er ook aan kunnen denken de documenten uit te wisselen met de post. Zo zou je werkgever je twee originele reeds door hem ondertekende arbeidsovereenkomsten kunnen bezorgen met verzoek die tegen te tekenen en één getekend exemplaar terug te sturen. Je zou dan tegelijk met het terugsturen van het origineel dat na ondertekening al kunnen inscannen en het alvast reeds op een elektronische wijze (door het ingescande document bijvoorbeeld in bijlage te hechten aan een e-mail) aan je werkgever overmaken.

Elektronische handtekening

Een andere mogelijkheid bestaat erin de arbeidsovereenkomst vanop afstand te ondertekenen. Dit moet dan wel gebeuren met een elektronische handtekening. Zorg ervoor dat het hierbij gaat om een zogenaamde gekwalificeerde e-handtekening (QES). Dat kan bijvoorbeeld door te handtekenen via e-ID met een kaartlezer en pincode. Meer informatie daarover kan je terugvinden op deze website. Ook een werkwijze via je smartphone is mogelijk. Meer bepaald kan je daarbij via de Itsme-app een QES creëren. Meer info daarover vind je hier.

Jan Roodhooft, advocaat