Kan je al een arbeidsovereenkomst sluiten vooraleer je je diploma hebt?

Je bent nog volop aan het studeren en wordt gecontacteerd door een werkgever die wil dat je na je studies voor hem komt werken. Kan je daar dan al dadelijk een arbeidsovereenkomst mee afsluiten? Kan daarin een zogenaamde ‘opschortende voorwaarde’ worden opgenomen?

Het gebeurt maar al te vaak dat in sectoren waar goede werknemers moeilijk te vinden zijn werkgevers laatstejaarsstudenten contacteren en eventueel met hen al een arbeidsovereenkomst willen afsluiten.

Geldig

Het feit dat je nog geen diploma hebt, vormt op zich geen beletsel om de arbeidsovereenkomst al af te sluiten. Je kan dat dus perfect doen ook al zit je bijvoorbeeld in het laatste of voorlaatste jaar van je studies en moet je je diploma nog halen. Je kan overigens perfect in de arbeidsovereenkomst bepalen dat je pas moet beginnen werken op een datum die later ligt dan die waarop je normaal je diploma hebt gehaald.

Geen diploma, en dan?

Haal je toch je diploma niet op het verwachte moment dan kan je met je werkgever onderhandelen over een latere indiensttreding of om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst. Weet dat het niet halen van je diploma in principe geen reden is om de arbeidsovereenkomst geen ‘doorgang’ te zien vinden tenzij het diploma in kwestie noodzakelijk zou zijn om de job te kunnen uitoefenen (bijvoorbeeld omdat de wet voorschrijft dat je een dergelijk diploma nodig hebt om de functie te mogen uitoefenen).

Opschortende voorwaarde

Je werkgever zou ook een zogenaamde opschortende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst kunnen zetten. Zo zou de overeenkomst kunnen worden afgesloten op voorwaarde dat je tegen een welbepaalde datum wel degelijk je diploma haalt. Haal je het diploma tegen dan niet, dan bestaat de arbeidsovereenkomst niet meer en kan je niet eisen dat je toch aan de slag kan gaan bij de werkgever. Weet overigens dat het inlassen van een dergelijke opschortende voorwaarde in je arbeidsovereenkomst in principe wel degelijk geldig is.

Jan Roodhooft, advocaat