Kan je werkgever je verplichten om je eigen wagen te gebruiken voor verplaatsingen?

Je werkgever vraagt je om op bezoek te gaan bij een klant of leverancier of om een opleiding te gaan volgen. Kan hij dan vragen dat je je eigen wagen daarbij gebruikt? Kan je hem daar een vergoeding voor vragen?

Het kan wel eens gebeuren dat je voor je werk een verplaatsing moet doen met de wagen. Als je dan geen bedrijfswagen ter beschikking hebt, verwacht je werkgever misschien wel dat je je eigen wagen daarvoor gebruikt. Maar kan dat wel?

Een kwestie van afspraken

Het kan zijn dat je werkgever in je arbeidsovereenkomst met je afsprak dat je over een eigen wagen dient te beschikken en dat je die ook beroepshalve moet willen gebruiken. Als je zo’n afspraak maakte, is die in principe ook geldig. Je werkgever kan in dat geval wel degelijk van jou vragen dat je je auto gebruikt om verplaatsingen te maken voor je werk.

Er is niets afgesproken

Maakte je geen afspraken met je werkgever dan liggen de zaken moeilijker. Je kan onzes inziens dan niet zomaar weigeren om je eigen wagen te gebruiken als je maar uitzonderlijk een kleine verplaatsing moet maken in opdracht van je werkgever. Iets anders wordt het als je werkgever geregeld wil dat je verplaatsingen met de wagen maakt of als het gaat om grote afstanden die je moet overbruggen. In dat geval zou je strikt gezien kunnen weigeren om je eigen wagen te gebruiken en vragen dat je werkgever je een auto ter beschikking stelt.

Vergoeding betalen

Als je werkgever je een verplaatsing met je eigen wagen laat maken, kan je daarvoor een vergoeding vragen. De kosten die verbonden zijn aan zo’n professionele verplaatsing vallen nu eenmaal ten laste van je werkgever.

Hij kan er dan voor kiezen om de werkelijk gemaakte kosten te vergoeden of om je een forfaitaire kilometervergoeding toe te kennen. Hij kan zich daarbij baseren op de forfaitaire kilometervergoeding die van toepassing is voor de federale ambtenaren. Dat forfait bedraagt op dit moment 0,3542 euro per kilometer.

Jan Roodhooft, advocaat