Mag je elders werken als je (tijdelijk) werkloos bent?

Omdat je werkgever onvoldoende werk voor je heeft, ben je tijdelijk werkloos. Mag je in dat geval in die periode bij een andere werkgever of als zelfstandige aan de slag gaan? Met welke regels moet je daarbij rekening houden?

Als je een werkloosheidsuitkering geniet mag je niet zomaar elders aan de slag gaan. Er zijn zelfs grenzen aan de werken die je bijvoorbeeld in die periode wil doen aan je eigen woning.

Werken bij een andere opdrachtgever

Wil je als werknemer of als zelfstandige voor iemand anders prestaties levert tijdens je periode van werkloosheid, dan heb je geen recht op werkloosheidsuitkeringen en dit ongeacht de dag en het tijdstip waarop je het werk zou gaan doen. Zo is het bv. ook niet zomaar mogelijk op zaterdag of zondag of ’s avonds te gaan werken tegen betaling en toch een werkloosheidsuitkering te krijgen.

Werken voor eigen rekening

Doe je werken voor eigen rekening die normaal worden uitgevoerd tegen betaling en die niet beperkt zijn tot het gewone beheer van je eigen bezit, dan zijn die eveneens niet toegelaten als je een werkloosheidsuitkering ontvangt. Zo mag je bijvoorbeeld zelf geen grote verbouwing doen aan je woning door daar een veranda of garage aan bij te bouwen. Wat integendeel wel mag zijn het verrichten van huishoudelijke arbeid (poetsen, koken, …) en je tuin onderhouden. Wat ook toegelaten is, is bepaalde kamers in je woning schilderen.

Occasionele arbeid

Is de arbeid die je voor jezelf of een derde doet occasioneel dan bestaat er een nuance op de voorgaande regel. Je moet dan het overeenstemmend vakje op je controlekaart zwart maken voor de dag waarop je de activiteit verricht. Je uitkeringen worden dan met één eenheid verminderd per dag activiteit (ongeacht de duur van de arbeidsprestatie en de opbrengst ervan).

Bijberoep

Heb je een bijberoep (als zelfstandige of als werknemer) dan kan je onder bepaalde voorwaarden dit bijberoep verder uitoefenen op de dagen van tijdelijke werkloosheid met behoud van je werkloosheidsuitkeringen op die dagen. Je moet dan het bijberoep onder meer reeds minstens drie maanden voor je tijdelijk werkloos werd gedaan hebben en de activiteit mag op de dagen van tijdelijke werkloosheid niet verricht worden tussen 7 en 18 uur. Weet ook dat bepaalde sectoren van deze regeling uitgesloten zijn.

Jan Roodhooft, advocaat