Mag je werkgever een niet-afwervingsbeding in je arbeidsovereenkomst zetten?

Het gebeurt wel eens dat werkgevers in de arbeidsovereenkomst van hun werknemers een niet-afwervingsbeding plaatsen. Wat houdt dat precies in en is zo’n clausule ook geldig?

Wat is het?

Sommige werkgevers willen vermijden dat hun werknemers na het einde van de arbeidsovereenkomst in dienst treden bij een klant. Ze riskeren dan namelijk en een goede werkkracht en een klant te verliezen. Of ze willen misschien wel vermijden dat een ex-personeelslid andere werknemers overtuigt om met hem mee te gaan en in zijn nieuwe bedrijf te komen werken.

Dat doen ze dan door een zogenaamd niet-afwervingsbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. In zo’n clausule krijg je het verbod opgelegd om na het einde van je arbeidscontract gedurende een bepaalde termijn in dienst te treden van welbepaalde klanten van je werkgever of bepaalde werknemers van hem mee te nemen..

Is het geldig?

De wet zegt niet of zo’n bepaling ook geldig is. Het is uiteindelijk de rechtbank die in het geval van een discussie het laatste woord heeft. In de praktijk zal zo’n clausule mogelijk als geldig worden beschouwd als ze voldoende beperkt is en dat zowel wat betreft de periode waarin de bepaling geldt als wat betreft de klanten waar je niet in dienst mag treden (bv. de klanten waar je bij het einde van je tewerkstelling een nauw contact mee had).

Staat er zo’n bepaling in je overeenkomst en wil je toch bij een klant van je werkgever in dienst treden, dan is het raadzaam het nodige juridische advies in te winnen vooraleer je effectief in dienst treedt.

Sanctie?

Overtreed je het niet-afwervingsbeding, dan zal je vroegere werkgever een schadevergoeding van jou kunnen vragen. In de arbeidsovereenkomst die je met hem afsluit kan er een forfaitaire schadevergoeding aangegeven worden. Voor zover het bedrag daarvan niet overdreven is, is de kans reëel dat die vergoeding ook opgelegd wordt door een rechter als je een geldig niet-afwervingsbeding overtreedt. Nam je werkgever geen forfaitaire vergoeding op dan zal hij zijn werkelijke schade moeten bewijzen.

Jan Roodhooft, advocaat