Mag je werkgever je een waarborg vragen voor je smartphone of tablet?

Je werkgever wil je een smartphone, tablet of portable ter beschikking stellen. Mag hij dan meteen vragen dat je daarvoor een ‘waarborg’ aan hem betaalt? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Als je werkgever je bepaalde gereedschappen, toestellen of materialen ter beschikking wil stellen, vraagt die misschien wel dat je daarvoor een waarborg geeft die je terugkrijgt als je de goederen in kwestie later onbeschadigd teruggeeft. Maar kan dat wel?

Wettelijke regeling

Je moet vooreerst nagaan of er in het bedrijf een cao werd afgesloten die de voorwaarden aangeeft waaronder een borgstelling kan worden gevraagd. Is dat niet het geval dan brengen de wet (en een cao van de nationale arbeidsraad) duidelijke grenzen aan aan de mogelijkheid van een werkgever om een waarborg te vragen aan werknemers die goederen van de werkgever ter beschikking krijgen.

Voorwaarden

Zo moet de waarde van de goederen die aan de werknemer toevertrouwd worden minstens gelijk zijn aan één maand loon. De waarborg kan ook alleen worden gevraagd aan werknemers die bepaalde functies uitoefenen (zoals een filiaalhouder, een handelsvertegenwoordiger of een kassier, verbonden aan een boekhoudkundige dienst). Bovendien moet de waarborgsom in bewaring gegeven worden bij de Consignatie- en Depositokas. Het bedrag van de borgtocht mag verder niet hoger zijn dan 1 of 3 maanden loon, naargelang het jaarlijks loon dat je verdient.

In de praktijk zal het dus maar zelden gebeuren dat een werkgever effectief zo’n waarborg kan vragen. Het is overigens niet mogelijk om in de arbeidsovereenkomst andere afspraken te maken. Gebeurt dat toch dan zijn die nietig.

Hij vraagt het onterecht

Vraagt je werkgever ten onrechte dat je zo’n waarborg geeft, dan mag je dat weigeren. Betaalde je de waarborg toch al dan kan je die terugvragen. Je kan dat al dadelijk doen, dan wel op het moment dat je de materialen teruggeeft. Wat je integendeel niet zomaar kan weigeren is een ontvangstbewijs te ondertekenen op het moment dat je werkgever je de goederen ter beschikking stelt.

Jan Roodhooft, advocaat