Vier manieren om te reageren als je werkgever eenzijdig je arbeidsvoorwaarden wijzigt

Als je werkgever een belangrijke eenzijdige wijziging aanbrengt aan een essentieel element van je arbeidsovereenkomst, kan je als werknemer op meerdere manieren reageren. Hoe kan je te werk gaan?

Stel: je werkgever beslist eenzijdig om je loon te wijzigen doordat je bijvoorbeeld niet langer een bedrijfswagen krijgt die je ook privé mag gebruiken of doordat hij je voortaan een lager loon zal uitbetalen. Wat kan je in dat geval doen?

Niet reageren

Een eerste mogelijkheid bestaat erin dat je niet reageert op de beslissing van de werkgever en gewoon blijft verder werken. Als je dat doet is de kans groot dat men later zal oordelen dat je stilzwijgend instemde met de wijziging van je arbeidsvoorwaarden en dat je daar uiteindelijk niets meer tegen kan ondernemen.

Impliciet ontslag inroepen

Een tweede denkpiste bestaat erin dat je ’thuis blijft’ van het werk en een zogenaamd impliciet ontslag door je werkgever inroept waarbij je tevens een verbrekingsvergoeding van hem vraagt. Weet echter dat een dergelijke werkwijze niet zonder gevaar is. Als een rechtbank nu eenmaal oordeelt dat er geen sprake was van een impliciet ontslag, riskeer je dat die meteen zegt dat jij de arbeidsovereenkomst ten onrechte eenzijdig beëindigde en dat je een verbrekingsvergoeding verschuldigd bent aan je werkgever.

Ontbinding vragen

Je zou ook gewoon kunnen blijven werken en tegelijk naar de arbeidsrechtbank stappen om daar de ontbinding van de arbeidsovereenkomst lastens de werkgever te vragen samen met een schadevergoeding.

Compensatie vragen

Een laatste denkpiste bestaat erin dat je blijft werken, geen ontbinding vraagt van de arbeidsovereenkomst maar dat je de rechtbank vraagt om je werkgever te veroordelen tot betaling van een compensatie.

Je merkt meteen dat de gevolgen van de keuze voor een bepaalde piste belangrijk kunnen zijn. Het is dan ook aangewezen te overleggen met je vakbond of een advocaat welke piste in jouw geval de meest aangewezene is.

Jan Roodhooft, advocaat