Waarom het doormailen van een filmpje via je professionele mail je geld kan kosten…

Werknemers durven via hun professionele mail wel eens filmpjes sturen naar vrienden die bijvoorbeeld in een ander bedrijf werken. Maar riskeer je op te draaien voor de schade als je zo een virus binnenbrengt in het andere bedrijf?

Werkgever aansprakelijk

Je werkgever kan aansprakelijk gesteld worden voor schade die je door je fout toebrengt aan anderen tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst. Stuur je een filmpje met een virus door aan een kennis die elders werkzaam is en verzend je dat tijdens de werkuren dan kan het andere bedrijf mogelijk een schadevergoeding vragen van je werkgever. Die vergoeding kan wel eens aanzienlijk zijn (kosten van de informaticus die probleem dient op te lossen, schade door het stilliggen van het bedrijf…).

Bij jou aankloppen?

Je werkgever zou op zijn beurt bij jou kunnen komen aankloppen om hem de vergoeding die hij moet betalen te laten terugbetalen. De arbeidsovereenkomstenwet komt je daarbij wel ter hulp. Die zegt nu eenmaal dat je werkgever je enkel aansprakelijk kan stellen als de schade die je veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst voortkomt uit een zware fout, bedrog of een lichte fout die al herhaaldelijk is voorgekomen.

Policy

In het bedrijf waar je werkt kan er een internetpolicy bestaan die je verbiedt om filmpjes door te sturen via je professionele e-mailadres. Als dat het geval is dan kan een overtreding van die bepaling al sneller als een zware fout worden aanzien dan als er geen policy of richtlijn bestaat. Dit geldt des te meer als er meteen in de policy wordt gezet dat het doorsturen sowieso als een zware fout wordt beschouwd.

De rechtbank beslist

Bij een discussie is het uiteindelijk de rechtbank die beslist of je aansprakelijk kan worden gesteld of niet. Zeker als je al geregeld filmpjes doorstuurde, riskeer je wel eens op te draaien voor de schade die je veroorzaakt vermits er dan sprake kan zijn van een herhaalde lichte fout.

Jan Roodhooft, advocaat