Zo kan je reageren als je werkgever je functie wil wijzigen

Je werkgever wil dat je binnen het bedrijf van job verandert. Ben je dan verplicht om op die vraag in te gaan? Wat riskeer je als je dat niet doet?

Als je werkgever je een andere functie wil geven en je gaat daarmee akkoord, dan is er vanzelfsprekend geen enkel probleem. Het is dan aangewezen om een addendum aan de arbeidsovereenkomst op te maken. Maar wat als je het niet ziet zitten om van job te veranderen?

Het kan niet zomaar

Je werkgever kan niet onbeperkt eenzijdig je job wijzigen. Hij mag met name geen eenzijdige belangrijke wijzigingen aanbrengen aan een essentieel bestanddeel van je arbeidsovereenkomst. Je functie in het bedrijf is zo’n essentieel element.

Toch betekent dat niet dat hij je nooit een andere job kan laten doen. Je werkgever kan je namelijk wel degelijk eenzijdig een andere functie opleggen als de nieuwe functie gelijkwaardig is aan wat je eerder binnen het bedrijf deed en geen substantiële wijziging inhoudt tegenover je eerdere functie.

Hoever mag dat gaan?

Het is uiteindelijk de rechtbank die beslist of de wijziging toegelaten is of niet. Wat in principe bijvoorbeeld niet kan, is dat je werkgever je ook een lager loon wil uitkeren voor de andere job of dat hij je in een functie plaatst die hiërarchisch in het bedrijf lager staat dan de job die je eerder had.

Wat kan je doen?

Als je werkgever je functie terecht eenzijdig wijzigt, kan je dat niet zomaar weigeren. Doe je dat toch, dan zou je werkgever je kunnen ontslaan en dit eventueel zelfs om een dringende reden.

Gaat het om een niet-toegelaten eenzijdige wijziging dan spelen er andere regels. In dat geval heb je het recht om je oude functie terug te vragen. Schrijf in dat geval een aangetekende brief naar je werkgever waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met zijn beslissing en waarbij je je oude job terugvraagt. Blijft je werkgever bij zijn beslissing dat je toch de nieuwe job moet doen, kan je eventueel inroepen dat je werkgever door zijn handelen je arbeidsovereenkomst beëindigde. Je kan dan een verbrekingsvergoeding vragen. Doe dat best niet zonder eerst juridisch advies in te winnen.

Jan Roodhooft, advocaat