Daarom draai je niet altijd op voor schade aan je bedrijfswagen door foutief rijgedrag

Als je schade veroorzaakt aan je bedrijfswagen door een foutief rijgedrag draai je niet altijd voor de kosten op. Dat blijkt uit een recent arrest van het arbeidshof in Brussel.

Wat was er gebeurd?

Een werknemer had de beschikking over een bedrijfswagen. In de car policy stond dat hij aansprakelijk was voor schade aan het voertuig (zowel bij professioneel als bij privégebruik) bij opzet, bedrog of een zware fout in zijnen hoofde.

De werknemer reed in zijn vrije tijd met de wagen over een niet-geasfalteerde weg met veel putten. Hierbij raakte de carter van de wagen beschadigd waardoor er olie uitliep. De werknemer, die beweerde dat het olielampje niet dadelijk aanging, reed nog een eind met de wagen verder, tot hij uiteindelijk aan de kant moest gaan staan en de pechverhelping moest bellen. Uiteindelijk bleek de wagen een total loss te zijn…

Wat besliste de rechter?

De werkgever meende dat de werknemer aansprakelijk was voor de schade. Het arbeidshof volgde die redenering niet. Volgens het arbeidshof is het geen zware fout om op een landweg met putten te rijden met een bedrijfsvoertuig. Bovendien was het niet bewezen dat de werknemer het scheuren van de carter had gehoord en dat het lampje van de olie zou zijn aangegaan enige tijd voor de werknemer de wagen had laten uitbollen en aan de kant was gaan staan om de pechverhelping te bellen. De werkgever trok dus uiteindelijk aan het kortste eind.

Wat moet je onthouden?

Als werknemer ben je niet altijd aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt aan je bedrijfswagen. Voor schade veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst ben je in principe enkel aansprakelijk bij bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout. Bij privéverplaatsingen ligt dat anders en ben je in de regel aansprakelijk voor elke fout. Je werkgever kan je aansprakelijkheid wel beperken (niet uitbreiden).

In de praktijk gebeurt het niet al te vaak dat zelfs een foutief rijgedrag als een zware fout wordt aanzien.

Jan Roodhooft, advocaat

Arbeidshof Brussel, 5 november 2019