Wie betaalt de stormschade aan je bedrijfswagen?

Bij de storm van gisteren viel er een tak of dakpan op je bedrijfswagen met als gevolg dat er een flinke deuk in zit. Riskeer je dan zelf voor de kosten op te draaien of kan je die door iemand anders laten dragen?

De storm Ciara liet een spoor van vernieling na. Misschien werd ook jij het slachtoffer van de storm en raakte je bedrijfswagen erdoor beschadigd. Wie betaalt de kosten daarvan?

Omniumverzekering

Indien je bedrijfswagen omnium verzekerd is hoef je je geen zorgen te maken. De verzekering zal dan de kosten van de herstelling van de bedrijfswagen op zich nemen. Er is dan hoogstens een franchise van toepassing. Voor de meeste bedrijfswagens wordt overigens een dergelijke verzekering afgesloten.

Bij de ‘gewone’ verplichte BA-verzekering van de wagen kan je integendeel niet terecht. Die vergoedt namelijk enkel de schade die je door je eigen fout eventueel toebrengt aan anderen (bv. bij een verkeersongeval).

Aankloppen bij de eigenaar?

Als er geen verzekering is, zou je er ook aan kunnen denken om aan te kloppen bij de eigenaar van het huis waar de boom stond of waarvan de dakpan naar beneden viel. De kans dat je hier succes zal hebben, is beperkt. Indien de storm als overmacht wordt beschouwd, zal die eigenaar nu eenmaal niet aansprakelijk zijn voor eventuele schade door rondvliegende takken of dakpannen.

En je werkgever?

Als er niemand anders tussenkomt om de schade te betalen, kan je zeggen dat je werkgever verantwoordelijk is voor de schade. Als werknemer kan je namelijk argumenteren dat je niet in de fout ging, maar dat er sprake was van overmacht zodat de eigenaar van het voertuig voor de schade opdraait.

Staat er een andere clausule in je arbeidsovereenkomst (of car policy) die de aansprakelijkheid voor stormschade toch bij jou legt, dan zal die niet altijd geldig zijn. Voor schade veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst kan je namelijk alleen aansprakelijk zijn bij een opzettelijke fout, zware fout of herhaalde lichte fout. Een bepaling die zegt dat je wel instaat voor schade door overmacht als je de wagen privé gebruikt, zou wel eens geldig kunnen zijn.

Jan Roodhooft, advocaat