Zo kan je je werkgever je lening laten betalen…

Als je je bedrijfswagen ’teruggeeft’ en in ruil een mobiliteitsbudget krijgt van je werkgever kan je dat wel eens gebruiken om daarmee je hypothecaire lening of huur te betalen. Wanneer kan je dat vragen en wat moet je daarvan weten?

Als je werkgever beslist om een mobiliteitsbudget in te voeren in het bedrijf waar je werkt, kan je onder bepaalde voorwaarden je bedrijfswagen of je recht op een bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget. Dat is dan gelijk aan de totale kostprijs van de wagen. Dat budget kan je vervolgens wel eens gebruiken om daarmee je huisvestingskosten te betalen.

Lening

Als werknemer kan je inderdaad binnen het kader van het mobiliteitsbudget je huur of lening betalen. Wat betreft je lening gaat het alleen om de intrestaflossingen daarvan. Kapitaalsaflossingen komen niet in aanmerking. Huur je dan kan je het budget gebruiken voor de volledige huurprijs en ook voor de huurlasten die je aan je verhuurder moet betalen. Onder het begrip huurgeld worden kosten ten gevolge van het gebruik van het gehuurde goed, zoals elektriciteit, gas en water daarentegen niet begrepen.

Of je als werknemer een koppel vormt of een alleenstaande bent, maakt bij dit alles geen verschil. Bij koppels moet de financiering van huurgelden en interesten van hypothecaire leningen dus niet worden beperkt tot het aandeel van de betrokkene in de huurovereenkomst of hypothecaire lening voor de woning.

Dicht bij het werk wonen

Om het mobiliteitsbudget voor je lening of huur te kunnen gebruiken moet de woning waarvoor je de lening of huur betaalt wel gelegen zijn binnen een straal van 5 kilometer van je normale plaats van tewerkstelling. Hierbij wordt de afstand in vogelvlucht berekend. Ligt je woning verder dan kan je het budget daarvoor niet gebruiken.

Geld terugvragen

Ook als je het mobiliteitsbudget gebruikt om je lening of huur te betalen moet jij die eerst nog steeds betalen aan de bank of de verhuurder. Je kan dan vervolgens het bedrag waarop je in het kader van het mobiliteitsbudget recht hebt terugvragen van je werkgever. Bezorg hiertoe aan je werkgever een bewijs van het betaalde bedrag.

Jan Roodhooft, advocaat