7 toekomstgerichte jobs in de bouw die je carrière op kruissnelheid brengen

Op zoek naar een job in de bouw met een zonnig toekomstperspectief? Check dan zeker de volgende jobs even.

1. Veiligheidscoördinator

Van zodra op een bouwwerf twee of meerdere aannemers aan de slag zijn, kom jij in actie. Jij spoort alle risicovolle elementen op de bouwwerf op en produceert op basis daarvan een veiligheids- en gezondheidsplan op met allerlei preventiemaatregelen. Dit plan geef je door aan de werfcoördinator of projectleider voor de uitvoering. Bovendien check je op geregelde tijdstippen en zeker bij risicovolle werken of alle maatregelen worden gerespecteerd. Jij bent ook diegene die het zogenaamde postinterventiedossier opstelt. Dat is een dossier met daarin alle documenten die later kunnen dienen voor onderhouds-, renovatie- of uitbreidingswerken aan het gebouw in kwestie.

2. EPB-expert

EPB staat voor ‘Energieprestatie en binnenklimaat’. Als expert doe je EPB-audits, kan je vervolgens een gefundeerd EPB-verslag opstellen en overleg je ook met architecten en projectleiders. Je geeft hen eveneens aanbevelingen om een gebouw qua EPB-score zo optimaal als mogelijk te maken. Hierbij bereken je de warmteverliezen, luchtdichtheid, isolatiegraad, ventilatiecapaciteit, rendement van de verwarmingsinstallaties, U-waarde van ramen en deuren en dies meer. Op basis van al deze gegevens bereken je het definitieve E-peil en S-peil van een gebouw.

3. Calculator

Een functietitel die weinig aan de verbeelding overlaat. Jij voert de metingen uit op werven van bouwprojecten en vertaalt die vervolgens in prijzen, hoeveelheden, leveringstermijnen,… Hieruit kan je netjes een raming van de kosten distilleren. Dat doe je in nauwe samenwerking met architecten of projectleiders. Daarnaast kan je ook uitvoeringsdossiers opstellen met daarop alle benodigde materialen, timing en technieken. Uiteraard ga je als een goede huisvader offertes opvolgen, vergelijken en de beste prijs-kwaliteit eruit kiezen.

4. BIM-specialist

BIM staat voor ‘Building Information Modelling’. Als BIM-specialist ben je verantwoordelijk voor het uitwerken, maken en aanpassen van diverse digitale ontwerpen. Jouw specialisatie is ook om 2D-architectuurplannen in een digitaal 3D-model om te zetten dat dan de basis vormt voor diverse bouwelementen van een architecturaal project.

5. Stabiliteitsingenieur

Je maakt stabiliteitsberekeningen voor woningen en dies meer en tekent die uit. Dat betekent dat je bijvoorbeeld kan uitrekenen hoe zwaar een balk boven een raampartij moet zijn om het hogergelegen gedeelte van een huis stabiel te ondersteunen. Daarvoor sta je ook in contact met architecten, projectverantwoordelijken,… Bij technische problemen rond stabiliteit van funderingen, betonoverspanningen, dakbelasting,… ben jij de man of vrouw die de oplossing heeft.

6. HVAC-expert

De afkorting HVAC staat voor ‘heating, ventilation, and air conditioning’. Als HVAC-expert ben je een kei in het installeren, onderhouden en repareren van systemen voor verwarming en koeling. Je bent analytisch ingesteld en kan op een werf bijvoorbeeld perfect uitdokteren hoe en waar je op de meest optimale manier een verwarmings- of koelingssysteem kan installeren. Uiteraard hebben de elektrische en mechanische schema’s die daarmee gepaard gaan geen geheimen voor jou.

7. Tekenaar

Gebouwen, meubels, interieurs,… groeien niet aan de bomen. Iemand moet ze eerst ontwerpen en uittekenen. Meestal ben je in het bezit van een hoger technisch diploma in bouwkundig tekenen of heb je een gelijkwaardige ervaring. Tekenprogramma’s zoals Autocad zijn je niet vreemd en je kan ook de vertaalslag maken na een gesprek met de klant of een projectleider. Oh ja, je moet gek zijn van tekenen uiteraard.

Pascal Dewulf