Talentenwerf zet 30 cursisten op weg naar een job in de bouw

25/03/2019

Het hoeft niet gezegd dat de bouw smeekt om nieuwe medewerkers. Er worden dan ook heel wat initiatieven genomen om een stabiele instroom van kwalitatieve medewerkers in de bouw te verzekeren. Talentenwerf is er zo ééntje. Zij zetten 30 cursisten op weg naar een knelpuntberoep in de bouw.

Talentenwerf is een gezamenlijk initiatief om het nijpend tekort aan medewerkers in de bouw op te lossen. De organisatie heeft tot doel om oplossingen te vinden voor het grote tekort aan technisch geschoolde werknemers in de Antwerpse bouwsector. Hiervoor bundelen stad Antwerpen, VDAB, provincie Antwerpen en het vormingsfonds fvb Constructiv hun kennis en krachten in Talentenwerf.

Multidisciplinair

Een recent initiatief van Talentwerf geeft aan dat multidisciplinaire samenwerkingsverbanden wel degelijk vruchtbare resultaten kunnen opleveren. Elf betonmixerchauffeurs, zeven onderhoudstechniekers centrale verwarming, vier technici huisriolering en acht afwerkers bestrating: dat zijn de (her)starters die Talentenwerf dit voorjaar de werf opstuurt om een vak in de bouwsector te leren. De dertig kandidaten zijn onderverdeeld over vier verschillende bouwopleidingen voor werkzoekenden, in knelpuntberoepen.

Nauwe samenwerking met de bedrijfswereld

De vier innovatieve opleidingen zijn telkens uitgewerkt op maat van één bouwbedrijf of meerdere bedrijven. De bedrijven hebben niet enkel hun zeg over de inhoud van de opleiding, maar zitten bijvoorbeeld ook mee aan tafel tijdens de selectiegesprekken vooraf.

Zo verloopt de opleiding afwerker bestrating in samenwerking met Colas Belgium. Voor de opleiding technicus huisriolering werkt Talentenwerf nauw samen met de Rioolkrak. De betonmixerchauffeurs worden opgeleid in samenwerking met de federatie voor stortklaar beton Fedbeton en verschillende sectorbedrijven zoals Holcim, CBR Inter-Beton, Transportbeton De Beuckelaer, AC Materials, Bouwmaterialen Van Pelt en andere. De onderhoudstechniekers CV worden op hun beurt bij verschillende bedrijven opgeleid, zoals Bondec, Adriaensens Bart, Van den Broeck Technics, Abati, Thermoco en andere.

Opstap naar een job

Wie de opleiding tot een goed einde brengt, wordt zo goed als altijd aangeworven door zijn of haar leerbedrijf. Deze succesfactor dankt Talentenwerf aan de intensieve samenwerking met bedrijven. Een uitstekende opstap naar een nieuwe job dus.

Pascal Dewulf

Bron. Talentenwerf

Deel met anderen