Je loonfiche onder de loep genomen

Het is weer die tijd van de maand dat je loonfiche mogelijk in de bus is gevallen. Doorgaans lijkt die fiche een ratjetoe van allerlei rubrieken en cijfers. Wie door de wirwar aan cijfers heen kijkt, vindt echter een aantal cruciale bedragen die bepalen wat er in je uiteindelijke loonzakje terechtkomt. Tijd om even onder de loep te nemen wat één en ander op die loonfiche zoal betekent.

Brutoloon

Dat is zowat de basis van je loonbrief. Vanaf dit bedrag zullen alle kosten, bijdragen,… worden afgehouden. Dat is doorgaans ook het bedrag dat je hebt onderhandeld met je baas voor je bij hem of haar aan de slag ging. Daar komen nog bij: supplementen voor betaalde feestdagen of vakantie,…

Bijdrage sociale zekerheid

Maandelijks gaat er standaard 13,07% af van je brutoloon voor de zogenaamde werknemersbijdrage sociale zekerheid. Trek je dit bedrag af van je brutoloon dan bekom je het belastbaar inkomen. Je belastbaar inkomen wordt dan nog aangevuld met andere loonelementen die niet onderhevig zijn aan die sociale bijdragen zoals de werkbonus.

Bedrijfsvoorheffing

Ook dit is standaardkoek op je loonfiche. Beschouw die bedrijfsvoorheffing als een soort van voorschot op de belastingafrekening van de personenbelasting. Op je belastingaangifte vul je immers in hoeveel je hebt verdiend en ben je zo een bepaald bedrag verschuldigd aan vadertje Staat. Afhankelijk van je gezinssituatie, je burgerlijke staat,… fluctueert het bedrag aan bedrijfsvoorheffing dat je betaalt.

Nettoloon

Niets is wat het lijkt. Ook niet je nettoloon. Nadat je brutoloon al stevig werd afgeroomd, wordt je nettoloon nog verder uitgedund voor onder meer je bijdrage in de groepsverzekering of aanvullend pensioen indien het bedrijf waar je werkt dit aanbiedt, het door jou op te hoesten deel van de maaltijdcheques die je ontvangt, bijdragen van voordelen in natura zoals computer/gsm/ bedrijfswagen, bijzondere bijdragen en inhoudingen voor bijvoorbeeld loonbeslag,…

Pascal Dewulf