Zal de loonindex ook jouw loonzakje laten groeien in 2017? (en met hoeveel)

De kans dat jij als bediende valt onder paritair comité 200 is erg groot. Ruim vierhonderdduizend werknemers, ongeveer een kwart van alle bedienden uit de privésector, vallen immers onder die paritaire regeling. Voor hen (en mogelijk ook voor jou) staat er als gevolg van de overeenkomsten in dat paritaire comité een jaarlijkse loonindexering op het programma. Voor 2017 betekent dit in concreto een vergroting van je loonzakje met zowat 1,15 procent.

Eerst en vooral: wat is eigenlijk een paritair comité? Heel eenvoudig: dat is een officieel overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers voor verschillende sectoren waarin afspraken worden vastgelegd rond collectieve arbeidsvoorwaarden. Zo’n paritair comité wordt voorgezeten door een sociaal bemiddelaar van de overheid. Afspraken worden gemaakt tijdens een zogenaamd sociaal overleg. Loonafspraken maken daar een wezenlijk deel van uit.

Kleine slok op de borrel

Het goede nieuws: voor 2017 is er een loonindexering voorzien van 1,15 procent. In vergelijking met de laatste twee jaar scheelt dat toch al een kleine slok op de borrel. Verdien je bijvoorbeeld drieduizend euro bruto per maand, dan komt daar nu zowat vierendertig euro per maand bij. Ter vergelijking: in 2016 bedroeg de loonindexering (voor paritair comité 200) 0,43 procent, in 2015 was dat amper 0,03 procent. Uitzonderlijk hoog is de loonindexering voor 2017 dan ook weer niet. Het kan immers altijd beter. In 2012 stegen de lonen bijvoorbeeld met 3,17 procent. Wanneer je dat berekent op diezelfde drieduizend euro bruto, dan kom je al snel aan een kleine honderd euro verschil per maand.

Extraatje

En alsof dat nog niet genoeg goed nieuws is, kunnen werknemers die onder paritair comité 200 vallen in 2017 bovendien nog een extraatje verwachten van tweehonderd euro, bovenop de loonindexering. Tja, dat begint al aan te tikken. Opgepast, we hebben het hier zoals gezegd wel over paritair comité 200. Op de website van Belgium.be kan je uitvlooien onder welk paritair comité jij als werknemer effectief valt en welke gevolgen dat heeft voor jouw loon in 2017.

Pascal Dewulf