5 dingen die je moet weten over fade-out, de nieuwe burn-out

Over burn-out is al heel wat gezegd en geschreven, maar nu is er ook de fade-out die in vele gevallen een gevolg kan zijn van een burn-out. Uit recent onderzoek van Mensura, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in België, blijkt immers dat ruim de helft van de (ondervraagde) bedrijven tijdens het onderzoek meer dan tien medewerkers heeft die langer dan één maand thuis zijn wegens ziekte. Zowat twee op de drie van die langdurig afwezigen is meer dan drie maanden afwezig. Daar wacht de fade-out in vele gevallen onvermijdelijk om de hoek.

Je verdwijnt uit beeld

Een fade-out kan het best omschreven worden als een proces waarbij je op het werk langzaam uit beeld verdwijnt. Dat kan zijn door de evolutie die je in je carrière doorloopt, maar in veel gevallen is het een (in)direct gevolg van een burn-out. Het is als een burn-out, maar dan in de vergrotende trap. Je voelt je uitgeblust en mogelijk ben je niet meer in staat om nog te werken. Het feit dat je niet meer aanwezig bent op de werkplek zorgt er bovendien voor dat je baas en je collega’s je langzaam uit het oog verliezen.

Probeer contact te houden

Zit je met een burn-out dan is je werk uiteraard niet altijd je eerste focus. Contact houden met je baas en collega’s door bijvoorbeeld een wekelijkse Skype meeting kan het proces van herstel echter wel bestendigen en fade-out voorkomen.

Laat je bijstaan

Thuis zitten wachten tot je burn-out overgaat, is het meest desastreuze wat je kan doen. Het zal het proces van fade-out enkel maar versterken en versnellen. Laat je daarom goed omkaderen door mensen (zorgwerkers, familie, vrienden, collega’s, je baas) die je terug op weg en professioneel weer in beeld kunnen brengen. Er zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde begeleidingstrajecten door zorgorganisaties beschikbaar die door je werkgever kunnen worden georganiseerd. Ben je echt een onmisbaar element op de werkplek, dan zal je baas er bovendien alles aan doen om zo’n traject snel te initiëren.

Wacht niet te lang

Wacht niet tot het gevoel dat je langzaam vergeten wordt op de werkplek onherroepelijk op je gaat wegen, maar wees proactief en constructief. Uit zo’n dal kruipen is geen sinecure, maar doe het stap per stap. Bel je baas en vraag hoe jullie samen aan een geschikte oplossing kunnen werken. Het feit dat jullie in contact zijn, zorgt voor een gevoel van betrokkenheid hetgeen mentaal versterkend werkt.

Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn

Monitor steeds je mentale gezondheid, ook tijdens een burn-out / fade-out periode. Pep jezelf op, omring je met positieve mensen die je wijzen op je kwaliteiten en vaardigheden en die je weer op weg willen helpen met je professionele toekomst. Aarzel ook niet om professionele hulp in te schakelen wanneer je baas dat al niet zou gedaan hebben. Praat er vooral over met mensen die je vertrouwt en tracht de energie en motivatie die je voordien had zo stilaan terug te vinden.

Pascal Dewulf