Loop jij kans op een burn-out ?

Een burn-out is een knap lastig gegeven. Feit is dat sommige mensen er wel degelijk een stuk vatbaarder voor zijn dan anderen. Ben jij daar ééntje van? Lees even verder.

We zeggen het niet graag, maar ben je een vrouw, dan is de kans dat je ooit met een burn-out wordt opgezadeld beduidend groter dan wanneer je een man bent. Hoe dat komt? Omdat vrouwen vaker aan de slag zijn in die sectoren waar zorg de hoofdfactor is: onderwijs, psychiatrie, … Het moet niet gezegd dat het hier om sectoren gaat die erg belastend kunnen zijn voor het mentale welzijn. Veralgemenen mag uiteraard niet: ook mannen kunnen best onderhevig zijn aan dezelfde symptomen wanneer ze aan de slag zijn in die sectoren. Ook alleenstaanden zijn een pak kwetsbaarder. Dat is logisch. Ze zijn voor alles op zichzelf aangewezen en een klein probleempje wordt al snel een onoverkomelijk iets omdat ze alles op zichzelf dienen te verwerken.

Recept voor burn-out

Minder voor de hand liggend zijn hooggeschoolden, of toch niet? Het zijn doorgaans snuggere types, denkers, mensen waarbij zich vaak veel in hun hoofd afspeelt. Koppel dat aan een overdosis stress op het werk of daarbuiten en je hebt meteen het recept voor een burn-out. Ook hebben die mensen het vaker minder makkelijk om het werk van zich af te zetten. Een andere groep die vrij kwestbaar is, zijn starters. Ze worden vaak zonder enige ervaring voor de leeuwen geworpen. Koppel daar een stevige dosis onzekerheid over de toekomst in het algemeen aan vast, maar ook het ongewisse over wat er hun professioneel te wachten staat en dan kan je je wel inbeelden dat ook zij misschien wel eens ten prooi kunnen vallen aan een burn-out.

Gevoelige zielen

Ook gevoelige zielen zijn meer vatbaar voor burn-out. Ze pikken alles op wat er zich op de werkvloer en tussen hen en hun collega’s afspeelt en dat gaat inwerken op hun welzijn. Hen met de nodige diplomatie behandelen, kan al een eind helpen. Ook vijftigplussers raken al eens in het zwarte gat van een burn-out. Ze hebben er al een hele carrière opzitten en vaak gaan ze na hun vijftigste op zoek naar een tweede adem. De meesten vinden die, maar sommigen helaas niet. Ook zij kunnen dan wat extra begeleiding gebruiken om weer op kruissnelheid te komen.

Pascal Dewulf