Waarom je beter niet in je zetel herstelt van een burn-out

Een burn-out, dat kan iedereen overkomen. Je hebt jezelf te hard gegeven en moet op adem komen. Dat doe je echter beter niet vanuit je sofa.

Gemiddeld waren we met z’n allen vorig jaar 12,6 dagen ziek thuis. In 2008 was dat nog 9,6 dagen. Uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx blijkt bovendien dat het aantal mensen die langer dan een jaar ziek thuis zijn, piekt. Maar liefst 12,3% van de Belgische loontrekkenden blijft tussen een maand en een jaar ziek thuis. Burn-out neemt bij de langdurig zieken daarvan een niet-onbelangrijk deel in beslag.

Nieuw zorgtraject

Het stokpaardje van Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE, is burn-out. Hij werkt in die optiek aan een nieuw zorgtraject rond burn-out. Volgens Godderis blijven werknemers met een burn-out gemiddeld acht maanden afwezig van het werk. Dat is naar eigen zeggen te lang. Wanneer die mensen volgens Godderis op tijd bij de juiste hulpverlening zouden terechtkunnen, zouden ze volgens hem sneller terug aan het werk zijn. Herstellen van een burn-out doe je volgens Godderis niet in je sofa.

Oorzaken aanpakken

Samen met het RIZIV tekende Lode Godderis dan ook een traject uit waarbij werknemers met burn-out al na vier weken arbeidsongeschiktheid bij de psycholoog en na zes tot acht weken bij de bedrijfsarts langsgaan. Vooral het psychologische aspect is daarbij erg belangrijk. Het is volgens Godderis immer cruciaal om de oorzaken aan te pakken: waar is het fout gelopen? En hoe kunnen we het anders aanpakken?

Proefproject

Het proefproject van Godderis wordt momenteel in het hele land uitgerold. Kamp je met een burn-out, dan kan je eenvoudigweg mee in het proefproject stappen door dit te melden aan jouw huisarts. Vervolgens word je een jaar lang gevolgd om de resultaten van de nieuwe aanpak in kaart te brengen. Volgens Godderis ligt de sleutel van het succes van het nieuwe zorgtraject in het zo snel als mogelijk tot actie overgaan. Niet de eerste maand, maar zeker vanaf de tweede maand arbeidsongeschiktheid zou de werknemer aan het re-integratietraject dienen te beginnen. Ook een wijziging in de regelgeving dringt zich in die context op. Nu kan een werkgever pas na vier maanden afwezigheid de reactivering van een werknemer opstarten. Dat zou in principe vroeger moeten kunnen.

Pascal Dewulf