10 eenvoudige tips om je motivatie in stand te houden

26/11/2015

Om succesrijk te zijn in je professionele loopbaan en veel invloed te krijgen op je omgeving, zal je niet alleen in staat moeten zijn om veel kennis te verwerven en hard te werken, je zal ook tegen een stootje moeten kunnen en ook in moeilijke tijden gemotiveerd moeten blijven. We geven je 10 eenvoudige tips om je motivatie in stand te houden.

1. Oefen je brein

Train jezelf om het positieve in te zien van alle situaties. Als je, omdat je werk toch niet vlot, dan maar besluit om een dag met je partner of met je kinderen naar zee te gaan, zie dan in hoe waardevol dat is en blijf niet kankeren om een "verloren dag".

2. Oefen je lichaam

Intentie betekent niets, actie alles. En om tot actie over te gaan moet je goed getraind zijn. Eet gezond en vul sport in je agenda in. Volg die planning even nauwgezet als een businessplan.

3. Ga niet om met negatief ingestelde mensen

Ze zuigen energie uit je weg en doen je tijd verliezen. Door veel tijd door te brengen met negatief ingestelde mensen, schiet je eigenlijk meestal jezelf in de voet en loop je een groot gevaar je innerlijke motivatie te verliezen.

4. Zoek het gezelschap van mensen die even gemotiveerd zijn

Hun positieve energie zal op jou afstralen en je zal hun succesrijke strategieën kunnen nabootsen.

5. Zet doelstellingen uit, maar wees flexibel

Een plan hebben is belangrijk en het is goed om het te volgen, maar het plan mag niet belangrijker worden dan het doel zelf. Met andere woorden: zie je plan als een kompasnaald en besef dat het niet erg is als je af en toe van de rechte lijn afwijkt, als je maar de eindrichting in het oog blijft houden.

6. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten

Zeggen dat het geluk niet aan je kant staat, of dat het noodlot het zo gewild heeft, verschaft je altijd een excuus. Hou goed voor ogen dat je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent. Als je daaraan denkt, helpt dat vanzelf om je motivatie te versterken.

7. Verleg je grenzen

Als je nooit de moed hebt om een platgetreden pad te verlaten, zal je wellicht heel wat kansen missen. Veel succesrijke mensen die achteraf terugkijken op hun carrière zeggen dat ze de grootste vooruitgang hebben geboekt op momenten dat ze verplicht werden buiten hun comfortzone te treden. Door je grenzen te verleggen, kan je grote stappen vooruitzetten.

8. Wacht niet tot alles perfect is

Als je te perfectionistisch bent, en echt maar bepaalde stappen durft zetten als je ervan overtuigd bent dat alles in orde is, zal je je de kaas van je brood laten eten. Een goed idee hoeft niet tot in de puntjes te zijn uitgewerkt. Je merkt het ook aan het toenemende belang dat wordt gehecht aan prototypes.

9. Begin niet te kniezen al iets mislukt

Je belangrijkste levenslessen leer je uit wat niet lukt. Neem de tijd om stil te staan bij de redenen waarom iets fout gelopen is, maar blijf niet zitten kniezen. Leer eruit en begin opnieuw.

10. Vier je successen, maar neem ze niet te serieus

Als je een succes hebt geboekt, mag je daar best trots op zijn en het vieren, maar sta er niet te lang bij stil en neem het toch niet al te serieus. Op die manier kan je echt de "drive" houden die je naar successen leidt.

Geert Degrande

Deel met anderen