5 gouden tips om je volgende carrièrestap te maken

19/02/2020

Ben je aan het uitkijken om je volgende carrièrestap te zetten? Dan hebben wij alvast 5 gouden tips voor jou.

Wees een go getter

Het is al zo vaak gezegd maar niemand is jou wat verschuldigd. Niemand zal je je carrière op een zilveren dienblaadje komen serveren. Tenzij je de nazaat bent van een zakenimperium... En dan nog. Je hele carrièrepad moet je niet meteen hebben uitgetekend. Belangrijk is wel dat je de eerstvolgende stap al glashelder voor ogen hebt. Zo kan je daar naartoe werken. Doe je bijvoorbeeld al een aantal jaartjes ICT-ondersteuning, dan kan je misschien stilaan gaan denken aan een senior functie in diezelfde richting. Een logisch gevolg daarvan zou een managementfunctie kunnen zijn of misschien wel consultancy. Zo kan je ook actief uitkijken naar openstaande vacatures in die richting. Lukt dat niet binnen hetzelfde bedrijf? Dan moet je mogelijk elders eens poolshoogte nemen.

Laat je bijstaan door een coach/mentor

Maak je geen illusies. Alleen red je het niet binnen de bedrijfsmuren. Een coach/mentor is dan ook een voorwaarde om je carrière momentum te geven. Verwacht niet dat die persoon je voortdurend schouderklopjes komt geven, maar wel dat je regelmatig feedback krijgt waardoor je optimaal aan zelfsturing kan doen.

Wees de beste versie van jezelf

Helemaal jezelf zijn, maar dan in de meest optimale vorm. Dat is de boodschap. Dit zowel qua attitude op de werkvloer als qua vaardigheden. Scherp je skills voortdurend aan. Dit wapent je tegen een razendsnel evoluerende arbeidsmarkt, maar ook kan het een opstapje zijn naar nieuwe carrière-opportuniteiten. Zie bijkomende opleidingen niet enkel als een carrièrehefboom, maar ook als een instrument om jezelf op te krikken en nieuwe mensen in je vakgebied te leren kennen. Nieuwe mensen betekent nieuwe jobopportuniteiten. Kies wat nodig is voor die promotie. Wil je de hiërarchische ladder op, dan kan je misschien nog bijkomend voor een MBA gaan.

Neem de juiste initiatieven

Begin niet als gek de boel overhoop te halen binnen het bedrijf waar je aan de slag bent. Dat werkt meestal contraproductief omdat het zowel je baas als je collega's kan irriteren. Zoek daarentegen de verbeterpunten waarvoor het bedrijf koortsig naar oplossingen zoekt. Kan je daar een (figuurlijk) wit konijn uit je hoed toveren, dan zal je op slag veel zichtbaarder worden binnen de organisatie. Dat dit jouw carrière helpt, daar hoeven we geen tekening bij te maken.

Spring in de bres voor je baas en collega's

Het leven is niet alleen jezelf helpen. Het wordt pas echt interessant wanneer je ook andere mensen (je baas en collega's) gaat helpen. Doe dat zomaar. Pay it forward. Doe iets zonder iets terug te vragen. Net door dat te doen, ga je eruit springen en dat schept veel meer carrièremogelijkheden. Schiet echter niet door in die behulpzaamheid. Dan zou je immers wel eens het manusje-van-alles kunnen worden waarvan niemand vermoedt dat hij of zij sterke carrièreambities koestert. Belangrijk: mensen die al hoger op de ladder staan in het bedrijf, zijn er doorgaans voor bekend om meer 'te geven'. Dat kan je dus best van meet af aan in je werkroutine opnemen.

Pascal Dewulf

Bron: MT.nl

Deel met anderen