5 redenen waarom 'druk, druk, druk' niet goed is voor jouw imago

25/04/2019

'Druk, druk, druk' zeg je vast en zeker al eens tegen je collega's wanneer ze jou vragen hoe het met jou gaat en of ze even van jouw tijd mogen? Maar 'druk, druk, druk' zijn, is dat echt wel zo goed voor jouw imago?

Je geeft aan dat jouw leven belangrijk(er) is

Vaak is 'druk, druk, druk' een nietszeggend begrip, een routinematig antwoord dat je geeft uit gewoonte. Stel je echter voor als ontvanger van die boodschap. Je krijgt meteen de indruk dat jouw collega het erg druk heeft en eigenlijk niet wil worden gestoord. Dat maakt het niet makkelijk om jouw probleem aan te kaarten. Aangenaam is anders, toch? Je wordt immers al onmiddellijk afgeblokt nog voor een mogelijk gesprek goed en wel is begonnen.

Je gebruikt het als een flauw excuus

Iemand van wie je al een tijdje niets meer hebt gehoord en jou contacteert? Tja, 'druk, druk, druk'. Dat rapport dat je niet tijdig hebt kunnen inleveren? Dat moet even wachten want 'Druk, druk, druk.' Of ook die projectmeeting die je dringend moest houden om een aantal obstakels uit de weg te ruimen? Niet gelukt vanwege 'Druk, druk, druk.

Je wil een beetje op een vip lijken

Iemand die altijd 'druk, druk, druk' is, zoekt soms wel eens een gemakkelijke manier om te scoren. Wanneer je de indruk geeft voortdurend druk (of superdruk als overtreffende trap) bezig te zijn, dan moet je wel iemand belangrijk zijn met veel verantwoordelijkheden. Soms is dat echter helemaal niet het geval en wordt al die drukte gewoon als joker ingezet of uit profileringsdrang. Voel je je aangesproken?

Je professionele leven is chaotisch

Soms klopt die 'druk, druk, druk' helemaal. Mogelijk is de oorzaak dan dat je werkdagen zo propvol zitten omdat je niet in staat bent om op een gestructureerde manier te werken. Dat maakt dat je op kantoor vaak als een kip zonder kop rondloopt om alles toch maar te kunnen managen. Niet goed voor je imago. Dat kan je zelf ook wel bevroeden, denken we dan.

Je hebt onrealistische verwachtingen

Misschien ben je wel zo druk in de weer omdat je een carrièreplan hebt gemaakt dat volslagen onrealistisch is. Dat wil je echter niet zien en werkt dan dag in dag uit om het zo snel als mogelijk te realiseren. Daarbij negeer je compleet je collega's (maar niet je baas), je privéleven en ga je enkel voor je eigen professionele belangen. Mooi is anders.

Pascal Dewulf

Deel met anderen