5 redenen waarom je als vrouw moet gaan ondernemen

09/04/2016

Slechts een derde van de zelfstandigen in ons land is vrouw. Jammer, want er zijn heel wat goede redenen om als vrouw je eigen baas te worden.

1. Je kan je passies en dromen najagen

De eerder 'mannelijke' manier van ondernemen, waarbij je streeft naar onbeperkte groei, vinden veel vrouwen achterhaald. Dat blijkt uit een enquête vanZeker Van Haar Zaak, een Vlaams netwerk van 2.000 vrouwelijke ondernemers. "Je bedrijf als middel zien om je passies te realiseren en je dromen na te jagen: dat is de nieuwe definitie van succes", zegt Lien De Pau, oprichtster van Zeker Van Haar Zaak.

2. Je kan zelf de stopknop induwen

Je eigen baas zijn wil ook zeggen: zelf je dagindeling bepalen en je vakantie inplannen. Dat klinkt mooier dan het is, omdat je vaak meer uren klopt dan je ooit als werknemer hebt gedaan, maar alleen al de gedachte dat je zelf de tijd in handen hebt, werkt louterend. Lien De Pau: "Elk jaar zet ik een professioneel doel uit en eens ik dat behaal, druk ik de stopknop in. Voor 2016 was dat: 50.000 euro omzet en dan de rest van het jaar vakantie." Die vrije tijd gebruikt Lien om te reizen, haar boek af te werken en inspiratie op te doen. "Het mooie aan deze manier van ondernemen, is dat het ook heel toegankelijk is. Elke ondernemer kan voor zichzelf een doel stellen, daarnaartoe werken en dan gewoon op stop duwen."

3. Je leert heel wat sterke vrouwen kennen

Netwerken iets voor mannen? Vergeet het maar! De laatste jaren poppen de netwerkgroepen voor vrouwen uit de grond. Zeker Van Haar Zaak verbindt haar leden via Facebook, maar ook via events zoals Club Cravate of via begeleidingstrajecten zoals Queen of Speech. Een ander voorbeeld is Crowdgirls.be, een gloednieuw platform waarbij vrouwelijke ondernemers elkaar kunnen versterken. Ben je op zoek naar professioneel advies of een leuke werkplek, maar heb je het geld (nog) niet? Er zijn genoeg leden die jou dolgraag willen helpen, en in ruil kan jij jouw eigen diensten aanbieden. Als ondernemende vrouw zit je dus niet opgesloten op kantoor, maar leer je juist heel wat andere sterke vrouwen kennen.

4. De overheid schiet eindelijk wakker

Dat het ondernemerschap bij vrouwen een duwtje in de rug verdient, heeft de overheid nu ook begrepen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft in maart een plan ontvouwd waarbij een vrouwelijke zelfstandige voortaan twaalf weken moederschapsverlof krijgt, in plaats van acht weken vandaag. In het kwartaal na de bevalling zou ze ook geen sociale bijdragen moeten betalen.

5. Er zijn redenen te over!

Wat geven vrouwen zelf aan alsbelangrijkste redenen om te ondernemen? We geven het woord aan 400 leden van Zeker Van Haar Zaak, die begin 2016 hun stem lieten horen in een enquête:

"Me zinvol voelen en mijn passies inzetten voor iets beters." (64%)
"Elke dag opnieuw kunnen kiezen wat ik die dag wil doen." (43%)
"Werken waar en wanneer ik wil." (43%)
"Meer tijd maken voor mezelf, mijn hobby's en/of mijn persoonlijke ontwikkeling." (30%)
"Een nieuwe uitdaging vinden." (21%)
"Mijn eigen baas worden." (21%)
"Meer tijd maken voor partner, kinderen, familie en vrienden." (18%)
"Meer geld verdienen." (17%)

Waar wacht je nog op?

Gerlinde De Bruycker

Deel met anderen