5 supertips om van je hobby effectief je beroep te maken

Van je hobby je beroep maken, daar dromen we toch allemaal van? Met deze 5 supertips maak je die droom alvast werkelijk.

Zoek (en vind) je doelgroep

Je bent mogelijk heel goed in wat je op hobbyvlak doet. Er je brood mee verdienen, is echter nog een ander verhaal. Afhankelijk van de branche waarin je je wil lanceren, zal dat van een leien dakje lopen dan wel eerder moeizaam van de grond komen. Aan jou om voorafgaand in te schatten of je je hobby uiteindelijk rendabel zal kunnen vermarkten. En ook of je je klantenbestand op termijn kan schalen.

Bepaal je prijs

De juiste prijszetting is cruciaal in het succes van je transitie als hobbyist naar professional. Bij de opstart kan je daarin best flexibel zijn. Zo kan je mogelijk sneller een aantal klanten strikken en een referentiebestand aan klanten opbouwen. Van zodra je jezelf meer als een gevestigde waarde ziet, kan je de prijs vervolgens gaan optrekken. Wat je ook doet, zorg voor realistische prijzen waardoor je ook concurrentieel kan zijn met andere mensen actief in het vakgebied waarin je aan de slag wil. Hou echter ook geen uitverkoop. Een mens (lees: klant) is een raar beestje. Vraag je immers te weinig dan gaan mensen zich al snel afvragen of je wel kwaliteitswerk levert.

Durf ondernemen

Misschien de belangrijkste factor die het welslagen van hobby naar beroep bepaalt, is durf. Toen je hobby nog je hobby was, kon je creatief helemaal los gaan. Wanneer het je beroep wordt, komen er plots heel wat andere dingen bij. Producten finetunen, prijzen bepalen, marketing activiteiten uitzetten, afzetmarkten bepalen en je netwerk systematisch uitbreiden. Dat is allemaal niet van de poes. Durf echter te ondernemen, ondanks de dingen die op je afkomen. Maak op voorhand goed je huiswerk en duik in de cijfers. En voeg daar vervolgens een portie durf aan toe. En laat je niet (te hard) beïnvloeden door familie en vrienden. Velen van hen hebben immers geen ondernemerservaring. Daardoor wordt hun goed bedoelde raad vaak een rem op jouw ondernemerschap. Luister naar hun input, maar ga uiteindelijk de weg die jij uitstippelde.

Pak de obstakels aan op je weg

Als ondernemer ervan uitgaan dat je geen obstakels op je weg zal vinden, is als je hand in een wespennest steken en hopen dat je niet zal worden gestoken. We willen het ondernemerschap niet vergelijken met een wespennest. Wel willen je echter duidelijk maken dat je sowieso obstakels op je weg zal vinden. Troost je. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die van een hobby een beroep wil maken. Laat je daardoor niet ontmoedigen en durf je koers zeker tijdig bij te stellen wanneer je vaststelt dat je initieel idee toch niet optimaal was.

Blijf (bij)leren

Toen je hobby nog je hobby was, kon je je misschien wel wat schoonheidsfoutjes veroorloven. Als professional ligt dat al een stuk gevoeliger. Zorg dus dat je bij bent in je vak en dat je ook constant blijft bijleren in je vakgebied. Zo blijf je steeds in de kop van het peloton.

Pascal Dewulf