5 tips om je relatie gezond te houden wanneer je allebei fulltime werkt

02/12/2019

Wanneer zowel jij als je partner fulltime aan de slag zijn, kan jullie relatie er bij momenten al eens onder lijden. Drukke agenda's, dag- en nachtwerk of misschien een weekendje doorgaan om die deadline te halen. Met deze tips houd je ook bij erg drukke carrières je relatie gezond.

Jullie bepalen wat haalbaar is

Misverstanden ontstaan wanneer er geen duidelijke afspraken zijn. Samen bepalen hoe jullie respectievelijk jullie carrière en privéleven inrichten, kan veel ongenoegen voorkomen. De oplossing is dus eenvoudig: een open communicatie. Wil je een weekendje doorwerken om een strakke deadline te halen? Geef dat dan tijdig aan bij je partner. Zo kan een en ander worden ingepland zonder dat er spanningen ontstaan.

Wees realistisch

Een perfecte carrière, een perfect gezin en een perfect liefdesleven, dat wil iedereen toch? Wanneer je in die optiek echter onrealistische verwachtingen creëert, zal je al snel worden ontgoocheld. Leg daarom zowel carrièregewijs als qua privéleven de nodige realiteitszin aan de dag. Je kan niet alles hebben. Van zodra jullie zich dat allebei realiseren, zullen de dingen meteen een stuk harmonieuzer verlopen.

Deel de taken

Het kan niet zijn dat een van de twee partners steevast moet instaan voor het huishouden, de boodschappen, de kinderen,... Heb je allebei drukke agenda's dan moeten ook de taken buiten het werk evenwichtig worden verdeeld. Zo niet krijg je onvermijdelijk spanningen. En laat dat nu net iets zijn dat je er absoluut niet bij wil wanneer je op het werk al behoorlijk onder druk staat.

Maak tijd voor mekaar

Ondanks een overvolle werkagenda en een druk gezinsleven moet je tijd maken voor mekaar. Dat kan een gesprek zijn 's avonds (wanneer de kinderen naar bed zijn), een etentje om het weekend in te zetten of een dagje citytrippen met de familie. Vraag aan je partner wat hij of zij leuk vindt. Ga er niet van uit dat wanneer jij een leuk idee hebt je partner dat even leuk zal vinden. Kies iets uit waar jullie samen fun aan beleven.

Maak tijd voor de kleine dingen

Het moeten helemaal geen grootse dingen zijn die je voor mekaar doet. Grappige, verrassende niemendalletjes om te laten zien dat je er altijd bent voor mekaar. Een kop koffie samen, een kattebelletje wanneer je 's morgens in zeven haasten vertrekt of een leuk berichtje tijdens de werkdag. Wanneer je toont dat je je gelukkig voelt met je partner en hem of haar steunt, zal er meteen een stuk meer ruimte ontstaan. Dat is ruimte waarbinnen je professioneel kan groeien en jezelf verder kan ontplooien.

Pascal Dewulf

Deel met anderen