6 tips om van 2022 professioneel je allerbeste jaar te maken

Wat als een van je voornemens voor 2022 is om er het allerbeste werkjaar ooit van te maken? Perfect. Met deze tips krijg je dat vast en zeker voor mekaar.

1. Maak een lijstje met goede voornemens

Goede voornemens zijn als een knoop in een zakdoek. Je vergeet al snel waarom die knoop er nu eigenlijk zat. Een lijstje met goede voornemens neerschrijven, is alvast van een heel ander kaliber. Het is confronterend want er is altijd bewijs wat je jezelf zoal hebt toegewenst aan het begin van het jaar. Dat moeten niet noodzakelijk grootse dingen zijn. Het kan ook iets zijn waar je bijvoorbeeld vanaf wil: jezelf beloven om niet weer iedere dag twee uur enkele reis onderweg te zijn naar het werk. En bijgevolg werk te zoeken in eigen regio. Regiotalent zorgt daarbij alvast voor een flitsende start.

2. Zorg voor een motief

Zomaar goede voornemens uiten, daar schiet je niets mee op. Er moet een reden zijn waarom je het doet, toch? Maken je goede voornemens je gezonder, zelfzekerder op de werkvloer of (nog) beter in je vak? Zorg dat aan al je goede voornemens een drijfveer zit gekoppeld waar je hart sneller gaat van slaan.

3. Stel duidelijke doelen

Niet geschoten is altijd mis. Een waarheid als een koe. Toch kan je maar beter weten waar je professioneel op mikt. Anders mis je misschien te vaak doel, waardoor je je motivatie voor je goede voornemens kwijtspeelt.

4. Doorzetten is de boodschap

Was het niet Jacques Brel die ooit zei Ik wens je eindeloos veel dromen en het hevige verlangen om er een paar te laten uitkomen? Met andere woorden: dromen is één ding, doen een ander. Heb je goede voornemens dan worden die enkel bewaarheid wanneer je er ook zelf achteraan gaat.

5. Maak je goede voornemens kenbaar

Eens je goede voornemens bekend zijn bij collega’s, familie of vrienden is de druk gelijk een stuk hoger. Je wil een paar maanden later toch niet met het schaamrood op de wangen bekennen dat je je goede voornemens ondertussen allemaal overboord hebt gegooid? Daarom zijn de mensen rondom jou cruciaal in het welslagen van jouw goede voornemens.

6. Beloon jezelf

Voor niets gaat de zon op. Ook niet wanneer het op goede voornemens aankomt. Beloon jezelf daarom tussentijds wanneer je weer wat dichter bij je einddoel bent. Haak een aantal mijlpalen vast aan je goede voornemens. Dat zijn momenten waarop je jezelf bedenkt met een beloning. Je kan er donder op zeggen dat het zo een stuk vlotter vooruit zal gaan.

Pascal Dewulf