7 carrièretips voor twintigers

Je bent een twintiger en klaar om de (bedrijfs)wereld te veroveren. Hoe begin je daar in godsnaam aan? Deze carrièretips helpen jou alvast een stuk op weg.

Wees voorbereid op wat avontuur

Een carrière kan erg onvoorspelbaar zijn. Wees daarom niet te strak met je plannen, zeker niet wanneer je nog maar pas van start gaat. Misschien ga je wel ergens aan de slag waar je helemaal niet had op gerekend. Geen erg, zo bouw je ervaring op. Blijf echter niet te lang hangen indien het iets is dat te veraf staat van jouw job.

Je gaat de wereld niet (onmiddellijk) veranderen

Je bent jong, enthousiast en boordevol nieuwe plannen. Newsflash: de bedrijfswereld is nog altijd wat hij is. Met een aantal vaste regels en gewoontes. Ook jij gaat je daar dus noodgedwongen moeten aan aanpassen. Op termijn kan je dan meer vrijheid aan de dag leggen. In afwachting: luister, leer en groei.

Niet al je collega’s zijn fantastisch

Hou er rekening mee dat in een bedrijf mensen aan de slag zijn. Al die mensen hebben hun eigen realiteit, (professionele) verwachtingen en visie. Daar kom jij dan bij. Je zal je dus moeten inpassen binnen die bedrijfsstructuur en daar het beste van maken, ook al zijn er misschien mensen die je niet zo leuk vindt. Alleen zo kan je bewijzen dat je beschikt over voldoende maturiteit.

Je moet nog (veel) leren

Leren is een levenslange taak in ieder zichzelf respecterende carrière. Mensen in een bedrijf zullen je willen bijstaan om je tot kennis en nieuwe inzichten te brengen. Sta daar voor open. Alleen zo kan je groeien.

Je zoektocht zal je sterker maken

Het lijkt vreemd maar die besluiteloosheid die je misschien aan het begin van je carrière voelt, zal er voor zorgen dat je als professional zal groeien. Het is een proces van zoeken en vinden. En soms ook niet vinden. Daar moet je doorheen.

De ene job is de andere niet

Het is niet omdat je eerste job een enorme tegenvaller was, dat dit voor alle volgende jobs ook zo zal zijn. Begin altijd opnieuw met een frisse geest, een nieuwe insteek en veel positiviteit.

Jij bent niet diegene waar de bedrijfswereld al decennialang zat op te wachten

De kans dat jij vanaf dag één een bedrijf helemaal ondersteboven gooit, is klein. Heel klein. Je moet eerst iets begrijpen om het te kunnen verbeteren, snap je? Wees dus leergierig, bescheiden en open van geest. Uiteraard ben je ambitieus maar dan wel liefst op een intelligente manier.

Pascal Dewulf