7 manieren om efficiënt te multitasken

Meerdere dingen tegelijkertijd doen op de werkplek, en daar ook nog goed in zijn: het is niet iedereen gegeven. Het goede nieuws is dat je het ook kan leren. Met deze tips bijvoorbeeld.

Check welke dagelijkse bezigheden je op automatische piloot doet

Zijn er dingen in je leven die je haast op automatische piloot doet? Dat zijn de perfecte momenten om te gaan multitasken. Ben je je lunch aan het verorberen? Geniet ervan, maar check bijvoorbeeld ook tegelijkertijd eens je e-mails.

Werk aan dingen die met mekaar verband houden

Het is erg moeilijk om je simultaan toe te leggen op dingen die totaal geen verband met mekaar houden. Wanneer je echter dingen doet die een rechtstreekse relatie tot mekaar hebben, zal het multitasken jou gelijk al een stuk beter afgaan.

Zorg dat je to-dolijst steeds zichtbaar is op je werkplek

Raar maar waar. Het feit dat je het lijstje met dingen die je nog moet doen ergens zichtbaar op je werkplek opstelt, zal je brein ook effectief stimuleren om meerdere dingen tegelijkertijd af te handelen. Bijvoorbeeld: een telefoontje afhandelen en terwijl je mails checken. Voor gevorderden: tijdens een Skype meeting door een rekenblad lopen met resultaten en die bespreken met een van jouw collega’s terwijl je op de achtergrond (wanneer je gesprekspartner aan de praat is en je je eigen geluid/video in Skype even mute) je collega’s ‘invult’ over wat er die middag tijdens de meeting zal worden overlopen.

Oefening baart kunst

Een pianoconcerto spelen, leer je ook niet op één dag. Met multitasken is dat net hetzelfde. Begin met kleine initiatieven, door bijvoorbeeld iets extra te doen wanneer je met iets bezig bent dat je zelfs in je slaap zou kunnen doen. Bouw dat gradueel verder op en maak van twee dingen drie die je tegelijkertijd uitvoert.

Weet wanneer je niet moet multitasken

De kunst om goed te multitasken is ook dat je perfect weet wanneer je het niet moet doen. Zo ga je er ook veel meer fun aan beleven. Doe je een taak die je volledige aandacht vraagt, hou je daar dan ook aan.

Druk regelmatig op de reset knop

Ons brein is aan de basis niet gemaakt om te multitasken. Toch kan het dat aanleren. Kijk bijvoorbeeld naar een drummer in een band. Probeer maar eens om op een drumstel een ritme te slaan met de drumstokken en tegelijkertijd wat anders te doen met de voetpedalen van het drumstel. In het begin is het hels, daarna wordt het echter snel een automatisme. Mentaal blijft het echter belastend. Belangrijk is dat je na een bepaalde periode van multitasking je brein dan ook even rust gunt door wat anders te doen en een kop koffie te drinken of een babbeltje te slaan.

Geef je brein een zetje

Maak het ook wat makkelijker voor je brein door bepaalde cijfercombinaties, telefoonnummers, afspraken, to do’s, … die je regelmatig gebruikt ergens zichtbaar en binnen handbereik te hebben. De reden: soms moet je je brein kunnen bevrijden van veel kleine dingen om er opnieuw grotere dingen te kunnen instoppen.

Pascal Dewulf