7 redenen waarom je carrière in het slop raakt

10/01/2018

Staat je carrière op een wel heel lag pitje? Dan kunnen dit alvast de redenen daarvoor zijn.

1. Je krijgt allerlei extra verantwoordelijkheden, maar daar staat niets tegenover

Wie staat daar nu om te springen? Meer verantwoordelijkheden voor hetzelfde geld. Is het jou overkomen? Dan heb je carrièregewijs ergens een aantal steken laten vallen.

2. Je collega krijgt een salarisverhoging, maar jij niet

Je collega met exact dezelfde functie komt glunderend melden dat hij zopas een salarisverhoging heeft gekregen. En jij niet? Dan is er wat aan de gang. Ben je niet gemotiveerd genoeg? Of bak je er niks meer van? Een duidelijk signaal dat je carrière niet meer is geweest wat ze was. En tijd om actie te ondernemen.

3. Je marktwaarde wankelt

Was je vijf jaar geleden een bijzonder gegeerd profiel, dan kan dat ondertussen helemaal gekeerd zijn. Zo gaat dat vandaag de dag omdat bedrijven nu eenmaal razendsnel evolueren. Bijblijven, bijscholen, omscholen en je professionele basis verbreden zijn de sleutelwoorden om die marktwaarde te bestendigen.

4. Je baalt van je job

Zie je job helemaal niet meer zitten, dan is dat meestal geen goede basis om je carrière uit te bouwen. Alles begint uiteraard met een baan waar je je lekker in voelt en waar je dan ook op termijn verder kan in groeien, zowel qua vaardigheden als qua verloning en verantwoordelijkheden.

5. Je zit al jaren op dezelfde stoel

Ben je al een aantal jaartjes aan de slag bij hetzelfde bedrijf en zit je nog steeds op diezelfde stoel rond de te draaien? Tja, dan weet je het wel. Goed nieuws: daar kan je zelf wat aan doen. Door eens met de vuist op tafel te slaan of misschien andere professionele horizonten op te zoeken indien die vuist op tafel geen effect heeft.

6. Op feestjes hoor je verhalen van flitsende carrières

Nu ja, deze moet je met een wel heel stevige korrel zout nemen. Op feestjes hoor je vaak de gekste verhalen en maakt iedereen het doorgaans goed met een te gekke baan, een fantastisch gezinsleven, enz. Toch zit er vaak ook sérieux in de gesprekken en zal je moeten vaststellen dat jouw carrière niet bepaald een rollercoaster is, maar eerder een rustig kabbelend beekje. Aan jou om daar wat aan te doen. Misschien kan je op het feestje even luistervinken waarom sommigen het zo goed doen.

7. Je ziet je (professionele) toekomst somber in

Het één leidt vaak tot het ander. Wanneer je carrière niet zo vlotjes meer loopt, krijg je vaak minder positieve gedachten over je professionele toekomst. Dat leidt dan weer tot minder motivatie en nog meer donkere gedachten. Hoog tijd om het roer om te gooien en je professionele toekomst weer helemaal te omarmen.

Pascal Dewulf

Deel met anderen