7 redenen waarom je nu dringend moet nadenken over je carrière

Sta je professioneel nog een beetje versuft om je heen te kijken na wat er de voorbije maanden is gebeurd? Laat dat gevoel dan snel varen. Dit is immers het moment waar je meer dan ooit met je carrière moet bezig zijn. Dit is waarom.

1. Slow motion

Het economische leven draait vooralsnog in slow motion. Zo krijg jij wat extra marge om grondig na te denken welke richting het met je carrière uit moet. Gebruik die marge nu je ze nog hebt.

2. De coronacrisis schept kansen

E-commerce leeft verder op, takeaway floreert,… Door de crisis ontstaan er nieuwe verdienmodellen of krijgen bestaande verdienmodellen een vernieuwde boost. Misschien moet jij daar ook de vruchten van plukken? Kijk wat mogelijk is in functie van jouw carrière.

3. Dit is het moment om proactief te zijn

Heel wat mensen zijn nog wat versuft van hetgeen de voorbije maanden is gebeurd. Zorg dat jij wel klaar wakker bent en kijk uit naar opportuniteiten die zich rond jou voordoen. Kijk hoe je daar kan op inspelen om je eigen carrière een flitsende doorstart te geven.

4. Je kan meer voordeel halen uit je netwerk

Feit is dat jouw netwerk, op dit moment althans, nog minder wordt bevraagd. Heel wat mensen zijn momenteel in startmodus of zelfs nog on hold. Wees hen een stapje voor en tap actief in je zakelijke netwerk om nieuwe professionele uitdagingen op te sporen. Het klinkt wat opportunistisch maar dat is het niet. De vroege vogel vangt het meeste wormen, zegt het spreekwoord.

5. Je wordt gedwongen om creatiever te zijn

Heb je ook gemerkt dat de coronacrisis je noopte om spitsvondiger te zijn? Soms was het improviseren geblazen om dingen die voordien alledaags en binnen handbereik leken, voor mekaar te krijgen. Trek die creatieve spirit door naar je job en denk over nieuwe mogelijkheden.

6. Niets is voor eeuwig

Voor heel wat professionals was de coronacrisis een keiharde wake-upcall. Sommigen schoten er hun job bij in, anderen vragen zich af hoe het nu verder moet. Crisissen zoals die we nu beleven, zijn een belangrijk signaal dat je ook in je carrière best nooit op automatische piloot gaat. Plots kan immers alles van koers veranderen en daar moet je snel kunnen op inspelen. Doe dat nu meer dan ooit.

7. Je carrière kan alle kanten uit

Als er één moment is waarop je je carrière alle richtingen kan laten uitgaan dan is het wel tijdens een crisis. Stel je de vraag: wil je nog verder in hetzelfde straatje? Wil je misschien iets heel anders gaan doen? Of heb je tijdens de coronacrisis op een compleet nieuw concept zitten broeden? Wat er ook van zij: dit is het moment om je loopbaan meer dan ooit van een nieuw elan of nieuwe zuurstof te voorzien.

Pascal Dewulf