8 tips om een zomerse werkdag productief door te komen

06/07/2018

Het is bijzonder warm. Dat betekent ook dat we al eens een slag van de warmte krijgen en daarom mogelijk minder productief voor de dag komen. Met deze tips weersta je alvast aan de spreekwoordelijke klop van de hamer.

1. Begin op tijd

Het loont echt om tijdens warme dagen bijvoorbeeld een uurtje vroeger te beginnen. Het is dan doorgaans nog vrij koel wat de dagelijkse pendel een stukje aangenamer maakt en op kantoor is het dan doorgaans ook nog aangenaam qua temperatuur. (indien je niet de luxe van een permanente airco hebt).

2. Zorg voor wat extra groen op de werkplek

Geloof het of niet, maar extra planten op je werkplek zorgen ervoor dat de lucht en het klimaat op een natuurlijke manier wordt gecontroleerd. Niet dat het dan plots zal aanvoelen alsof je een airco hebt op kantoor, maar bij warm weer zal het toch een stukje aangenamer aanvoelen.

3. Pauzeer eens wat vaker

Wanneer het extra warm is, word je sneller vermoeid. Pauzeer daarom eens wat vaker, wandel even de gang op en af en ga even lekker onderuit zitten. Ontspannen moet je met dit weer gewoon vaker om het de hele dag vol te houden.

4. Drink voldoende

Loop misschien even langs de waterfontein voor een groot glas fris water om je lichaam terug te hydrateren en jezelf tegelijkertijd een stevige opkikker te geven. Want: een van de grootste oorzaken van vermoeidheid tijdens warme dagen is te weinig drinken. Indien je lichaam uitdroogt, voel je je loom worden en in ergere gevallen komt ook hoofdpijn opzetten. Dat is eigenlijk een signaal van je lichaam dat het hoog tijd is om weer water bij te tanken.

5. Eet geen zware maaltijden

Winterse porties zijn uit den boze tijdens de zomer. Doe je het toch dan kan je er vanop aan dat de man met de hamer zal langskomen. Eet in de plaats kleine porties doorheen de dag. Je lichaam gaat immers opwarmen tijdens het verteringsproces en hoe groter de maaltijd hoe meer het dat zal doen. Nefast tijdens een tropische zomerdag.

6. Stop je energie enkel in nuttige dingen

Bij warm weer verspil je vaak heel wat extra energie. Zorg dus dat je enkel je energie steekt in de dingen die echt nodig zijn. Vermijd dus vreugdedansjes bij een geslaagd project, een sprintje trekken naar de kantine, een ellenlang gesprek met een collega of een stevige fietstocht richting werk (en weer terug).

7. Draag natuurlijke kledij

(Dun) katoen en linnen: dat zijn de stofjes die je best draagt met warm weer. Ze absorberen goed en stoten, raar maar waar, warmte beter af. Ook kan je beter lichte kleuren (wit, beige) dragen omdat die beter de zonnestralen reflecteren.

8. Zorg voor voldoende frisse lucht

Een raam open voor een fris windje kan wonderen doen op een tropische zomerdag. Is dat niet mogelijk? Ga dan regelmatig even de buitenlucht in ergens in de schaduw om wat frisse lucht bij te tanken.

Pascal Dewulf

Deel met anderen