Ben jij een laatbloeier (en geen jonge wolf)? Dat heeft zo zijn voordelen

Geen jonge wolf of aanstormend, jeugdig talent? Geen nood, als laatbloeier kan je heel wat voordeel halen.

Denk jij bij de laatbloeiers te horen? Soms voelt dat aan als diegene te zijn die op school het laatst werd gekozen tijdens een wedstrijdje trefbal. Ach, het is maar hoe je de dingen bekijkt. Wat is een laatbloeier anyway? Het is vooral een typische, beladen term in een overcompetitieve maatschappij en dat uit zich helaas ook op de werkvloer. Heb je nooit zoals de rest flitsend in het pak gezeten, van meet af aan steeds onberispelijke resultaten neergezet en met een tandpastaglimlach je weg naar de top toe gewerkt? Who cares.

Onrealistische dromen

Maar, misschien ervaar je die drive op latere leeftijd plots wel. Je voelt je pas nu alsof je op de top van je kunnen bent en heel de professionele wereld aankan. Bovendien heb je ondertussen nog een extra troef op zak. Je hebt maturiteit en al die onrealistische dromen al lang uit je hoofd gezet. Voor je veertigste per se in de directiekamer belanden bijvoorbeeld. Waarom zou je ? Was je tot nog toe happy met wat je deed en heb je bovendien nu pas echt je draai gevonden ? Helemaal goed.

In alle maten en kleuren

Laatbloeiers komen trouwens in allerlei maten en kleuren voor. Misschien ben je wel een educatieve laatbloeier. Iemand die vroeger absoluut geen interesse had om te studeren, maar zich nu volop aan het bijscholen is. Perfect. Of misschien ben je als thirtysome of fourtysome wel een carrièrelaatbloeier die zich nu pas professioneel helemaal in zijn nopjes voelt? Helemaal goed. Een sociale laatbloeier dan? Iemand die als starter mogelijk niet erg vlot was in de omgang met andere mensen, maar vandaag als een zelfverzekerde spraakwaterval voor de dag komt. Prima.

Vakkennis en attitude

Bottom line: als laatbloeier heb je bakken ervaring, zit je meestal lekker in je vel en heb je doorgaans het gevoel dat je aan niemand iets hoeft te bewijzen. Dat spreekt voor zich.

Door de combinatie van vakkennis en een attitude die blijk geeft van empathie en inzicht sta je als laatbloeier dan ook bijzonder sterk. De boardroom? Indien je ernaar lonkt, dan is dit het moment om het erop te wagen. Indien niet, dan is dit het moment om volop te genieten van je job en je collega’s. Laatbloeiers aan de top!

Pascal Dewulf