De belangrijkste vaardigheid van de 21ste eeuw: heb jij ze?

Onderzoek van de Stanford Universiteit in Californië (VS) toont aan dat werknemers binnen afzienbare tijd zullen worden onderverdeeld in twee categorieën: zij die constant worden afgeleid en zij die erin slagen om gefocust te blijven. Herken jij daarin al de belangrijkste vaardigheid van de 21ste eeuw?

Het hoeft niet gezegd: de hoeveelheid informatie die we dagelijks op ons af krijgen is gigantisch. We worden constant afgeleid door berichtjes op smartphone, e-mails, telefoontjes, sociale netwerken,… De snelheid waarmee steeds nieuwe informatie wordt aangevoerd is bovendien duizelingwekkend. Wetenschappers noemen het daarom ook al eens the age of distraction oftewel het tijdperk van afleiding.

Het tijdperk van afleiding

Aandachtig met je werk bezig zijn is vandaag dan ook een hele opgave. De Amerikaans-Israëlische psycholoog Nir Eyal is auteur van het boek Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life. Vrij vertaald betekent de titel: Hoe je aandacht onder controle houden en je leven kiezen. De magische formule zit volgens het boek in… aandacht of de kracht en discipline om aandachtig te werken en je door (quasi) niets of niemand te laten afleiden. Eyal propageert dat wanneer je het ver wil brengen in het bedrijfsleven je moet uitblinken in creatief, probleemoplossend vermogen. En laat nu net aandacht essentieel zijn om daar toe te komen. Sterker nog: de auteur beweert dat geluk en succes toebehoren aan mensen die de baas zijn over hun aandacht.

Aandacht is een spier

Een studie van 2015 van Microsoft lijkt alvast aan te geven dat aandachtigheid, of het gebrek eraan, een serieus probleem vormt bij werknemers. De aandachtsspanne van een gemiddelde persoon zou zowat acht minuten zijn, althans wanneer we het onderzoek mogen geloven. Ondertussen zijn we alweer vier jaar verder. De kans bestaat dus dat die acht minuten er nog maar vijf zijn. Of je succesvol zal zijn in je carrière zal dus vooral afhangen van hoe gefocust je vandaag kan werken. Het is niet langer meer survival of the fittest maar wel survival of the most focused. Diegene die er het best zijn of haar aandacht kan bijhouden zal winnen in de 21ste eeuw. Goed nieuws: aandacht (houden) kan je trainen of zoals onderwijsexpert Elie Venezky in haar boek Hack Your Brain laat optekenen: ‘Focus is een spier, en ook die kun je opbouwen. Als je gaat werken vanuit het idee dat je niet gefocust bent, wordt dat een selffulfilling prophecy. Ga je er daarentegen heel bewust mee aan de slag, zal je al snel merken dat je minder snel raakt afgeleid. Veranderen kan dus wel degelijk.’

Pascal Dewulf

Bron: MT.nl