De mythes van het leiderschap doorprikt

03/02/2017

(foto Securex)

Mythe 1: de leider als held

Steve Jobs (Apple), Richard Branson (Virgin) of Mark Zuckerberg (Facebook). Allemaal hebben ze iets gemeen: charisma. Charismatische leiders beïnvloeden op een positieve manier het imago van een bedrijf. Maar charisma staat vaak ook authenticiteit in de weg en is niet houdbaar zonder de elementen van het duurzaam leiderschap. Leiderschap is bovendien niet duurzaam als er geen volgerschap is.

Mythe 2: leiderschap is een functie

Leiderschap is geen benoeming, rol of functie. Het is meer een proces waar een leider deel van uitmaakt. Leiderschap is gedeeld doorheen het team. Het is niet de hiërarchische manager die het leiderschapsproces alleen draagt. Om ervoor te zorgen dat een manager ook een leider is, geef je het team beter een rol bij het selectieproces.

Mythe 3: leiderschap is top-down

Top-down leiderschap laat niet toe dat mensen zich ontwikkelen. Het staat innovatie en kwaliteit in de weg. Op langere termijn heeft de organisatie er baat bij dat mensen ruimte en verantwoordelijkheid krijgen. Zo kunnen ze zelfstandig werken met een algemeen doel dat ze voor ogen hebben.

Mythe 4: leiders creëren volgers

De allesbepalende leider bestaat niet. Mensen op de vloer weten het vaak beter dan hun leidinggevenden. Ze zullen niet blindelings hun leider volgen. De goede volger heeft, net zoals een goede leider, politieke vaardigheden, kan ideeën uiten, neemt verantwoordelijkheid en is resultaatgericht en proactief.

Mythe 5: leiderschap is aangeboren

Ben je een geboren leider? Of heb je jouw succes alleen aan jezelf te danken? Wat men ook beweert: leiderschap is een combinatie van aangeleerde en erfelijke aspecten. Een leider die het kan halen met alleen de persoonlijke aanleg bestaat niet. Je moet een leider willen zijn en willen bijdragen tot vooruitgang. De ontwikkeling van een leider is hierbij van groot belang.

Mythe 6: leiderschap gaat over jou

Hoe wordt de waarde van leiderschap bepaald? Door de waarde die je voor anderen creëert en door de mate waarin zij dit ook waarderen. Maak dus niet de fout je als leider centraal te plaatsen. Leiderschap is een vorm van dienstbaarheid waarbij je je teamleden aandacht geeft. Alleen zo is jouw leiderschap duurzaam.

Mythe 7: nieuwe leiders hebben maar 100 dagen om te bewijzen dat ze het waard zijn

Als nieuwe leider in een organisatie is de druk hoog en wordt er veel van je verwacht. Het is niet altijd een goed idee om er meteen in te vliegen. Je hebt namelijk tijd nodig om te acclimatiseren, iemand te vervangen en een nieuw team te bouwen. Daarnaast kan het soms averechts werken wanneer je alles zomaar weggooit, snelle acties onderneemt en onmiddellijk hoge normen stelt.

Mythe 8: geen leiderschap zonder hiërarchie

In een wereld waarin alles verandert en onvoorspelbaar is, hoort een hiërarchie niet thuis. Het zich snel aanpassen en potentieel inzetten en exploiteren is dan niet mogelijk. Hiërarchie werkt vertragend en verlaagt de verantwoordelijkheid bij medewerkers, waardoor ze zich minder ontwikkelen. Wanneer een hiërarchie als nut heeft waarde toe te voegen aan een proces, betekent dit dat het belang ervan afneemt als mensen sterker worden.

Als leider is het belangrijk altijd bewust te zijn van deze mythes. Ga na hoe ze jouw visie op leiderschap beïnvloeden en overweeg alternatieven als je wil dat jouw leiderschap duurzaam is.

Meer weten over duurzaam leiderschap?

"Duurzaam leiderschap. Hoe leiden in een VUCA-wereld"voor leiders die op zoek zijn naar inspiratie om hun leiderschap vorm te geven. Benieuwd naar de ingrediënten om op een duurzame manier te leiden? Ontdek ze in dit inspirerende boek (uitgegeven bij die Keure, 29 euro).

Deel met anderen