De ultieme carrièreboost? Focus niet op je slechte gewoontes, wel op wie je echt wil zijn

We hebben wel eens de neiging om te focussen op dingen die minder goed zijn aan onszelf. Wil je echter vooruit in je carrière? Visualiseer dan vooral wie je echt wil zijn.

Maakt niet uit wat je professioneel wil. Of je nu heel goed wil zijn in wat je vandaag doet of misschien al denkt aan wat je morgen wilt bereiken: focus op wat je echt wil. De reden dat we op dat vlak al eens durven verzanden in negatief denken, is omdat oude gewoontes vaak vervlochten zitten in onszelf. We hebben bepaalde routines in ons dagelijks (professioneel) leven die ons wel eens remmen in onze professionele groei. Vaak ook zonder dat we onszelf daartoe bewust aanzetten.

Rolmodel

Die mindset kan echter groeispurten in je carrière belemmeren. Een eerste insteek die je kan nemen, is door jezelf te beschouwen als rolmodel. Klinkt gek, maar is het niet. Zie jezelf in je nieuwe rol of job en beeld je in dat je daar als rolmodel voor anderen fungeert. Dat heet visualisatie. Wees niet zweverig, maar beeld je in detail in hoe zo’n rolmodel er dan wel moet uitzien. Een carrièrespurt in wording.

Uit je schelp

Kijk misschien ook even anders naar je eigen gedrag. Ben je eerder introvert op het werk, maar weet je dat je voor die nieuwe droomjob wat meer uit je schelp zal moeten komen? Probeer daar dan aan te werken. Je moet jezelf niet veranderen, gewoon bijschaven om zo jouw professionele aspiraties sneller te kunnen realiseren.

Persona

Gooi tegenstrijdige gedachtegangen eveneens overboord. Wil je opgenomen worden in het directiecomité van je bedrijf, maar tegelijkertijd ook zoveel mogelijk tijd met je gezin doorbrengen? Soms lukt dat. Meestal echter niet. Wanneer je bepaalde carrièreperspectieven hebt, zal je compromissen moeten maken. Wat in die optiek helpt, is een persona van jezelf te visualiseren. Een persona is een type dat je bedenkt en dat aan je ideaalbeeld voldoet. “Ik ben een dynamische manager in maatpak die bovendien gezond eet en ook gezonde ambities heeft, maar steeds met oog voor anderen.” Prent die persona visualisatie in je grijze massa en je zal zien dat je daar ook effectief naartoe begint te werken.

Pascal Dewulf