De wereld na 1 juli: hoe ziet jouw postcoronacarrière eruit?

Vanaf 1 juli mogen we weer richting kantoor. Klinkt dat als muziek in je oren of krijg je het gelijk Spaans benauwd nu je de ideale thuiswerkroutine hebt geperfectioneerd? De hamvraag: hoe ziet jouw ideale postcoronawerkdag eruit?

Een groots moment aan het begin van de zomervakantie. De kantoordeuren zwaaien weer open. Heel wat werkgevers hebben gebruik gemaakt van de luwe periode om de kantoren op te smukken, veiligheidsmaatregelen in plaats te stellen en misschien wel een andere manier van werken te bedenken. Gespreide werktijdstippen bijvoorbeeld. De één komt wat vroeger op kantoor, de ander later. Of: de één werkt van thuis uit, de ander op kantoor. De dag erna omgekeerd. Werkgevers met wil en goesting om dingen te veranderen, hebben op de werkplek vast en zeker één en ander resoluut omgegooid. Ook omdat de coronapandemie heeft laten zien dat het wel degelijk anders kan en daarom we bepaalde vastgeroeste werkroutines beter overboord gooien.

Duidelijke afspraken

Feit is dat ook na 1 juli binnen de bedrijfsmuren heel wat dingen echter nog zullen blijven zoals ze tijdens de coronapandemie ook al waren. Dat kan zijn: een verplichte looprichting, werkplekzitjes met telkens 1,5 meter ruimte tussen, deuren en ramen zoveel mogelijk geopend (het is zomer, dus dat kan), geen toegang tot gemeenschappelijke (eet)ruimtes, afwisselende pauzes, … Kortom, ieder zichzelf respecterend bedrijf moet ook na 1 juli blijven inzetten op de veiligheid van de medewerkers. Belangrijk bij dat alles is duidelijke communicatie over de rollen en verantwoordelijkheden nu we met z’n allen weer aan de slag gaan in het nieuwe normaal.

Postcoronavisie

En wat als je baas per se alles bij het oude wil laten omdat hij niet beter weet of dat voor hem of haar het meest lucratief is? Tja, dan moet jijzelf beslissen of je je daar nog langer lekker mee voelt. Misschien kan je wel een constructief gesprek hebben met hem of haar over hybride werkmogelijkheden? Omdat jij door de coronapandemie nu eenmaal de dingen anders bent gaan zien. Blijft het vervolgens aan de andere kant oorverdovend stil ? Tja, dat moet je misschien eens beginnen nadenken of er elders geen bedrijf aan de horizon is dat beter bij jouw postcoronavisie past.

Pascal Dewulf