Dit is waarom je op het werk steevast meer wil (en nooit minder)

Carrière maken, altijd verder en beter. Een leuker bureau, een toffere job, een groter salaris en een ruimere wagen. Het lijkt wel alsof we altijd maar meer willen. Gelukkig is er een uitleg voor al die gretigheid en die uitleg zit tussen je twee oren.

Meer, meer, meer

Wanneer je iemand vraagt om een probleem op te lossen, zal die persoon doorgaans met een oplossing komen door aan het bestaande probleem nieuwe dingen toe te voegen.

Het lijkt bijna ingebakken in onze psyche om altijd naar meer te zoeken. Onderzoekers bevestigen die theorie in het wetenschappelijke magazine ‘Nature’. Of het nu gaat om het verbeteren van een bouwwerk, een recept of een actieplan: steevast gebeurt dat door toevoegingen.

Verminderen lijkt geen optie

Zo werd er door de onderzoekers een test opgezet waarbij ze studenten vroegen om verbeterideeën te formuleren. Slechts 11% van de verbeterideeën die binnenliepen tijdens het onderzoek suggereerde om bepaalde dingen weg te halen of af te schaffen. Een overgrote meerderheid kwam dus met verbeterideeën gebaseerd op toevoegingen. “Het is niet zo dat mensen de waarde niet inzien van weghalen of schrappen”, zeggen de onderzoekers die werden geleid door Gabrielle Adams van de universiteit van Virginia. “Maar, ze nemen de optie vaak niet in overweging.”

Voorkeur voor meer

In een ander experiment moesten proefpersonen een patroon op een raster met blokken symmetrisch maken. Dat konden ze doen door vierkante blokken te gebruiken. Ook bij dat experiment voegden de meesten extra blokken toe, terwijl de meest efficiënte oplossing er eigenlijk in bestond om blokken op het raster weg te nemen. De onderzoekers concludeerden dan ook dat de gemiddelde mens een voorkeur heeft om dingen toe te voegen, niet om weg te halen.

Overvolle agenda

Dit ‘alsmaar meer’-denkpatroon helpt volgens de onderzoekers de maatschappij niet altijd vooruit. Dat is op de werkplek mogelijk ook voor jou de oorzaak van een overvolle agenda, een uit de kluiten gewassen to-dolijstje en eindeloze projectplannen. Nu je je hiervan bewust bent, kan je in de toekomst misschien eens wat vaker nadenken om specifieke dingen tijdens je werkdag te vereenvoudigen. Je (professionele) leven zal er alvast een stuk makkelijker en overzichtelijker op worden.

Pascal Dewulf