Is de portfolio-carrière de toekomst van de werkplek?

Een job voor het leven, die tijd is voor heel wat mensen al lang voorbij. Vandaag timmeren steeds meer professionals aan hun loopbaan via een zogenaamde portfolio-carrière. Daarbij puzzel je als het ware je loopbaan bij mekaar in functie van je persoonlijke carrière-objectieven. Slimme zet, toch?

Wie kiest voor een portfolio-carrière, kiest voor een carrièrepad dat erg divers zal verlopen. Zo kan je bijvoorbeeld in een voltijdse baan starten, vervolgens halftijds gaan en halftijds je eigen onderneming runnen om vervolgens weer fulltime aan de slag te gaan. Het maakt je met andere woorden niet gek veel uit onder welke vorm je aan de slag bent. Zolang je voelt dat je zelf vaart in je carrière kan brengen en houden, is alles prima.

Manier van leven

Een portfolio-carrière is dan ook meer dan een manier van werken, het is een radicaal andere manier om je leven en werk in te richten. Je zet verschillende vaardigheden in voor verschillende jobs en onder verschillende statuten. Zo kan je bijvoorbeeld deeltijds bij een bedrijf aan de slag zijn als accountmanager, daarnaast via je eigen bedrijfje websites ontwikkelen en parttime bijklussen in een bedrijf voor interieurinrichting. Anderzijds kan je eenzelfde vaardigheid ook inzetten voor verschillende domeinen binnen jouw discipline. Heb je een vlotte pen? Dan kan je copywriter zijn, maar ook je eigen boek schrijven en daarnaast lesgeven over hoe je vlotte teksten aan mekaar zet.

Polyvalent inzetbaar

Een portfolio-carrière is echter niet enkel een andere manier om jouw loopbaan vorm te geven. Ook in de praktijk van alledag heeft het heel wat voordelen. Je verbreedt jouw professionele basis waardoor je polyvalent inzetbaar wordt. Ook bouw je op die manier meer continuïteit in. Stopt één vorm van samenwerking, dan heb je nog altijd je andere professionele bezigheden. Kwestie van niet al je eieren in één mand te leggen. Met een portfolio-carrière doe je voor een stuk aan risicobeheersing. Je blijft aan de slag en je inkomensstroom dreigt niet plots op te drogen door één tegenvaller.

Boeiend en divers

Je verbreedt dus niet enkel je vaardigheden, ook wordt jouw carrière gelijk een stuk meer schokbestendig. Gevaar voor routine is er eveneens al niet langer bij. Je brengt immer zelf de nodige variatie aan. Zo’n portfolio-carrière creëert ook een heel andere, meer flexibele mindset. Je stelt je beweeglijker op naar nieuwe opportuniteiten en blijft leergierig. Kortom, wanneer je kiest voor een portfolio-carrière dan staat jou een erg boeiende en diverse loopbaan te wachten.

Pascal Dewulf