Kunnen tatoeages jouw carrière schaden?

Er was een tijdperk waarin tatoeages voor een specifiek nichepubliek waren weggelegd. Vandaag moet je al ver kijken om nog iemand te vinden die niet voorzien is van geïnkte lichaamsdecoratie. De hamvraag: schaadt het jouw carrière?

Ben je een stervoetballer, topchef of rockster? Dan zien mensen jou en jouw tattoos door de band genomen als een totaalpakket. Werk je bij de politie of pakweg een uitvaartcentrum? Dan zullen je tattoos in principe meer in het oog springen. De impact die tattoos op je carrière kunnen hebben, mag je dan ook niet uit het oog verliezen.

Blijvers

Het lijkt er alvast op dat tattoos, ook op de werkplek, er zijn om te blijven. Sterker nog: ze zouden sollicitanten soms zelfs een voordeel geven op de arbeidsmarkt. Dit althans wanneer we recent onderzoek van de University of Miami Business School en de University of Western Australia mogen geloven. Het onderzoek, gepubliceerd in het toonaangevende magazine Human Relations (Sage Journals), geeft aan dat je met een tattoo zelfs een voordeel kan hebben op de arbeidsmarkt.

Cultuurverschillen

Helaas is er voor België nooit een gelijkaardig onderzoek geweest. Cultuurverschillen zouden hier immers wel eens andere resultaten kunnen opleveren. Misschien ook niet. Feit is dat tattoos vandaag veel meer ingeburgerd zijn dan pakweg dertig jaar terug. Toch blijft het nog altijd een beetje schipperen. Onderzoeksresultaten zijn één ding. Wat echter wanneer nu net de persoon die je moet aanwerven voor je droomjob niet echt gesteld is op tatoeages? Je ziet het, één onderzoek maakt de zomer nog niet.

Authentiek blijven

Wil je je carrière echt plannen, dan moet je jezelf in die optiek dan ook best een aantal vragen stellen. Hoe belangrijk is een tatoeage in verhouding met de carrière die je nastreeft? Ben je bereid om het idee van een tattoo te laten schieten? Zou je je tatoeages verbergen wanneer dat jouw loopbaan ten goede komt of wil je te allen tijde authentiek blijven? Hoe geloofwaardig ben je wanneer je je tatoeages wegstopt voor een sollicitatiegesprek en ze weer tevoorschijn tovert eens je de job hebt binnen gehengeld? Heel wat vragen, heel wat antwoorden om te bedenken. Aan jou om de keuzes te maken die het best aansluiten bij jouw persoonlijke- en carrièreovertuigingen.

Pascal Dewulf