Succes of een promotie op het werk?

Dat ligt binnen handbereik met deze tips van Regiotalent: van werken aan skills voor een toekomstige functie, tot een immer professionele houding, we zetten het even op een rijtje.

1. Je kan stress de baas (of het lijkt zo)

Grote deadline? Leverancier die vertraging heeft? Vergeten dat je morgen die presentatie geeft? Ook al sta je onder grote stress, het is belangrijk dat je (aan de oppervlakte) kalm en beheerst overkomt. Twee vliegen in één klap: als je aan de buitenkant kalm lijkt, zal je binnenkant ook wat kalmeren. Stresskonijnen zullen niet snel een promotie krijgen, zij die schijnbaar moeiteloos van deadline naar deadline fietsen wel.

2. Je gaat geen uitdagingen uit de weg

Krijg je de kans om aan iets nieuws mee te werken? Of ben je gevraagd om het bedrijf bij die grote klant te representeren? Geen nood, ook al jaagt deze opdracht je de stuipen op het lijf, het is belangrijk dat je laat zien dat je uit je comfortzone durft te kruipen en geen kansen uit de weg gaat. Zoals je aanstormende promotie bijvoorbeeld.

3. Je vergelijkt jezelf niet met je collega’s

Daar word je alleen maar ongelukkig van. Het is niet omdat Sara een promotie kreeg, dat jij recht hebt op hetzelfde. Gebruik het ook niet als argument voor een promotie bij je volgende beoordelingsgesprek. Een promotie verdien je dankzij je vaardigheden, je harde werk en je inzet, niet de carrière van je collega’s.

4. Je blijft professioneel

Als toekomstige baas of manager geef je sowieso het goede voorbeeld. Begin hier nu al mee: kleed je netjes (ook voor de Microsoft Teams meeting), kom op tijd, haal je deadlines en vergeet niet op mailtjes te antwoorden. Oh, en heel belangrijk: roddel niet mee aan de koffiemachine.

5. Je denkt als een leidinggevende

Een werknemer levert goed werk af. Een manager wil dat het hele team goed werk aflevert en optimaal functioneert. Laat zien dat je een teamplayer bent. Geef je op als mentor voor nieuwe werknemers of help je collega’s waar nodig.

6. Je leert levenslang bij

Over het bedrijf, het vak en de concurrentie. School je regelmatig bij, ook in vaardigheden die je in een toekomstige job of na een promotie nodig zal hebben. Zo ben je straks helemaal klaar voor je leidinggevende rol.

7. Je panikeert niet als je alleen met de ceo in een zoommeeting/de lift zit

Je logt tijdig in en daar zit je dan: helemaal alleen met de ceo. Geen spoor van je baas of collega’s. Geen zorgen: lach en vraag hoe zijn of haar dag is. Als hij/zij vraagt hoe jouw dag gaat, schiet je uit de startblokken: ‘Goed hoor, druk bezig met project Y. Momenteel zitten we in de fase waarbij…’. Hopla, instant visibility.

Veel succes!

Eveline Janssens