Trend op de werkplek: career cushioning

Trends komen en gaan, ook op de werkplek. De nieuwste hype: career cushioning.

Career cushioning oftewel carrièredemping: het is een term die is overgenomen uit de datingwereld. Het wijst erop dat je een back-upplan hebt wanneer een date fout loopt. Nu ja, een back-upplan voor een date klinkt ietwat oneerbiedig. Voor je carrière is dat net ietsje anders. In concreto betekent het dat je voorbereid bent op een eventueel verlies van je huidige baan. Dat kan op allerlei manieren: door bijvoorbeeld te investeren in loopbaanontwikkeling, door vacatures in de gaten te houden of netwerkgesprekken te voeren. Wanneer het dan bijltjesdag is, heb je gelijk een uitweg die je snel kan benutten. En zo kan je dan snel een doorstart maken in je carrière.

Uppercut

Opgelet, career cushioning betekent niet dat je in essentie ontevreden bent met je huidige baan. Integendeel. Het kan zijn dat je bijzonder gepassioneerd aan de slag bent. En via career cushioning je wapent voor de dag dat je een (figuurlijke) uppercut krijgt wanneer je baas je onverwacht bedankt voor bewezen diensten. Het moet zelfs niet eens je baas zijn die je de bons geeft. Het kan immers ook dat je bedrijf plots in zwaar weer terechtkomt en daardoor gaat herstructureren.

Geen verworven recht

Los daarvan moet je sowieso altijd anticiperen op wat er in je carrière gebeurt. Alert blijven, is dus de boodschap. Het gevaar bestaat immers dat wanneer je je helemaal goed voelt in je job, je stilletjes aan (figuurlijk) indommelt. Je job lijkt dan op een soort van verworven recht. En dat is ze helaas niet. Anders gezegd: loopbaandemping probeert zekerheid aan je professionele leven toe te voegen en je voor te bereiden op het onverwachte. Het maakt niet uit of je in die optiek naar dat innerlijke stemmetje luistert dan wel jezelf (on)bewust voorbereidt op een nieuwe richting in je carrière. Career cushioning: omdat elke vooruitziende professional steeds voorbereid voor de dag dient te komen om zo de continuïteit van zijn of haar carrière veilig te stellen.

Pascal Dewulf