Vind je veranderen niet leuk? Geef je brein dan een schop onder de kont

Vind je verandering maar niks? Troost je, heel wat andere mensen vinden dat ook maar niks. Toch mag je veranderingen in je professionele leven niet zomaar afblokken. De kans dat je een mooie opportuniteit misloopt, is zo immers groot. Goed nieuws: je kan je brein voor een stukje trainen om flexibeler te worden wanneer het op verandering aankomt.

Dat verandering je ietwat tegenstaat, is niet ongewoon. Jouw brein is immers geprogrammeerd om zo optimaal mogelijk om te gaan met de energie die het verbruikt. Hoe minder energieverbruik, hoe beter. Sterker nog: de meeste klimaatplannen verbleken met wat jouw grijze massa allemaal uithaalt om zo min mogelijk energie te verbruiken. Gevolg: jouw hersenen kiezen doorgaans de weg van de minste weerstand. Probeer daar maar tegenin te komen. Het voelt dan ook prettiger om gewoon te doen wat goed voelt of makkelijk lijkt. Maar, de gemakkelijkste weg is niet altijd de beste weg.

Work-out voor je grijze massa

Volgens David Rock, medeoprichter en CEO van het NeuroLeadership Institute, moeten we onze hersenen vaker aan het werk zetten. Een soort van mentale work-out waardoor ze sterker en leniger worden en zich zo minder verzetten wanneer zich een verandering voordoet in je leven. Sterker nog: volgens Rock moeten we bewust kiezen voor moeilijke dingen. En dan is er breinexpert Mark Tigchelaar, eveneens auteur van het boek Focus AAN/UIT.Volgens Tigchelaar speelt een groter onderliggend probleem. “Er komt te veel op ons af. Bijgevolg hebben we last van beslissingsvermoeidheid. En dat kost bovendien heel veel energie en inspanning.”

Mentale schop onder de kont

Voor je je hersenen dus een spreekwoordelijke schop onder de kont geeft, is het daarom van belang om eerst een gezonde basissituatie te creëren. Volgens Mark Tigchelaar moeten we dan ook zorgen voor rust, overzicht en controle. Dan pas komt er ruimte in het hoofd voor andere dingen. Als je dat eenmaal hebt bereikt, kan je je hersenen wat meer gaan stimuleren. Hoewel dit voor iedereen anders werkt, is het over het algemeen wel het beste om je te focussen op één onderwerp.

Het efficiënte brein

Kortom, jouw grijze massa is een machtige, complexe machine. Je denken, je voelen, je doen: alles kost heel veel energie. Jouw brein is bovendien met ontelbaar keer meer dingen bezig dan enkel nadenken. Het doorloopt iedere dag tal van ingewikkelde processen die ook nog even losjes al jouw lichaamsfuncties feilloos moeten aansturen. Al even bedacht wat dat allemaal vraagt?

Neuroplasticiteit

En dan komt het toverwoord voor veranderingsgezinde hersenen: neuroplasticiteit. Regelmatig iets onverwachts doen of professioneel een andere richting kiezen, zet je hersenen aan het werk. Net zoals spieren die je traint in de gym worden ook jouw hersenen wendbaarder en sterker door regelmatig van koers te veranderen en/of dingen bij te leren. Ze passen zich dus aan. Hoe meer je hersenen dus zijn ingesteld op veranderingen, hoe beter ze erin worden. We moeten er echter niet flauw over doen: iets veranderen kost steevast tijd en energie. Wil je je hersenen alvast trainen? Begin dan met iets te veranderen in je leven waarvan je zeker bent dat het een leuke uitkomst zal hebben. Doe dat een paar keer en je grijze massa maakt een vreugdedansje wanneer je de volgende keer weer buiten jouw comfortzone gaat.

Pascal Dewulf

Bron: mtsprout.nl