Waar of niet: tatoeages hebben een invloed op je carrièrekansen

Een tattoo fungeert vandaag als een fashion statement of ook als statussymbool. De inkttekeningen op iemands lichaam vormen een persoonlijk statement, een onderdeel van een gezonde zelfexpressie. Maar, begrijpt jouw (nieuwe) baas dat ook zo en hoe staan je carrièrekansen er dan voor?

Enkel wanneer zichtbaar

Uit onderzoek bij zowat 7.700 respondenten door de professionele netwerksite LinkedIn blijkt dat 81% van de ondervraagden wel degelijk van mening is dat een tattoo je carrière kan schaden. Enige nuance is daarbij op zijn plaats. Bijna 20% van de ondervraagden is er vast van overtuigd dat een tattoo je carrière echt geen goed doet terwijl meer dan 60% van oordeel is dat dit enkel het geval is wanneer hij ook zichtbaar is op het werk.

Afhankelijk van de sector

Een beetje onderzoek naar het onderzoek is misschien aan de orde. LinkedIn is immers vooral een formeel circuit van professionals met een doorgaans striktere attitude. Volgens ons hangt alles ook sterk af in welke sector je actief bent. Feit is dat wanneer je als creatieveling aan de slag bent in bijvoorbeeld de muziek- of modewereld zo’n tattoo zelfs een boost kan zijn voor je loopbaan. Werk je daarentegen in een traditionele sector zoals de bank- of verzekeringswereld of pakweg een advocatenkantoor, dan staan je kansen er gelijk anders voor.

Waar en onwaar

Wat mogelijk ook meespeelt, is hoe groot de tatoeages zijn en of de plek van de tattoos prominent dan wel discreet zijn. Een tattoo in je nekzone zal meer mensen triggeren dan een discreet eenhoorntje aan de binnenkant van je pols. Een belangrijke factor is mogelijk ook hoe je professionele totaalplaatje eruitziet. Zit je voor de rest strak in het pak en kom je gedreven en professioneel voor de dag? Dan zal de sociale aanvaarding gelijk een stuk hoger liggen. Tot slot is het ook belangrijk te zeggen dat iemands professionele kwaliteiten niet staan af te lezen op een tattoo. Zo kan iemand met een lichaamstekening misschien veel geschikter en productiever zijn in een bepaalde job dan iemand anders zonder tattoos. Voorts hangt ook veel af van de ingesteldheid van je collega’s en de mensen die jou professioneel omringen. Een tatoeage slecht voor je carrière? Soms waar, soms niet waar.

Pascal Dewulf