Waarom een stap terug in je carrière helemaal geen mislukking is

Even wat gas terugnemen in je professionele leven? Misschien die promotie gewoon aan je laten voorbijgaan. Dat is helemaal geen schande en een mislukking al helemaal niet.

Lust je graag spruitjes? Misschien wel, misschien niet. Gewoon een kwestie van smaak. Niet meer of minder. Met je carrière is dat ongeveer hetzelfde. Mogelijk heb je het helemaal niet begrepen op de geijkte carrière en wil je op een bepaald moment in je loopbaan misschien juist minder verantwoordelijkheid en/of bekommernissen ? Daar is helemaal niets mis mee. Je moet toch niet slaafs volgen wat je ouders en hun ouders mogelijk voor jou ook al deden? Of wat je collega’s of oud-studiemakkers doen? Jij moet professioneel doen wat jij moet (en wil) doen. Punt, andere lijn.

Achteruit wordt vooruit

Zo wordt een stap achteruit eigenlijk een stap vooruit. Belangrijk voor dit kantelpunt in je carrière is wel dat je er zelf bewust voor kiest. Wordt het van bovenaf opgelegd, dan ligt de zaak gelijk een stuk gevoeliger. Wanneer iemand anders immers in jouw plaats beslist dat je wat gas moet terugnemen, betekent dat ook dat je het gevoel kan krijgen dat je je eigen carrière niet in handen hebt. De redenen om het anders te gaan doen met je carrière zijn vaak velerlei. Je wil andere prioriteiten leggen in je leven, je voelde al lang dat je carrièregewijs een verkeerd zijspoor was ingeslagen of je hebt je (uitsluitend) laten leiden door factoren zoals status, functietitel, een blitse bedrijfswagen, … In dat geval kan een stap terug een enorme bevrijding betekenen. Je gooit als het ware het juk van je af dat je misschien al jaren met je meedroeg.

In volle vertrouwen

Wat je ook carrièregewijs beslist, laat het een beslissing zijn die je zelf neemt in volle vertrouwen. Laat je niet beïnvloeden door buitenaf. Ook nadat je de beslissing al hebt genomen. Het is jouw leven en jouw welzijn, niet dat van je collega’s, familie of vrienden. Mogelijk moeten er ook compromissen gemaakt. Misschien verdien je wat minder, klim je niet meer echt de bedrijfsladder op of heb je minder extralegale voordelen. In ruil krijg je er doorgaans meer levenskwaliteit voor terug en het gevoel dat je je leven weer in eigen handen hebt. Dat op zich is alvast de overweging waard.

Pascal Dewulf